De boer op gaan met een robot-trekker [VIDEO]

TBX 2021

Een robot-tractor van AgXeed

Op de nieuwe ict-vakbeurs TBX was hij een van de blikvangers: de autonome tractor van AgXeed die in staat is zelfstandig een volledig akker te bewerken. Ferry Schoenmakers van het Eindhovense bedrijf Nobleo Technology, dat de software voor de robot-trekker heeft geleverd, geeft tekst en uitleg in dit Computable Journaal.

AgXeed bouwt autonoom rijdende tractors die kunnen ploegen, zaaien, maaien, hakselen en andere grondbewerkingen die een boer op het land uitvoert. De boer voert 's ochtends een plan in wat de robot-trekker die dag moet doen op het veld, drukt op start en de autonoom opererende machine voert de werkzaamheden uit zonder dat de boer daarbij hoeft te helpen. 'Die heeft zijn handen vrij om iets anders te gaan doen', vertelt Ferry Schoenmakers van Nobleo. In onderstaande video legt hij precies uit hoe het landbouwvoertuig werkt.  

De robot-tractor was op 3 en 4 november tijdens de eerste editie van TBX in de Jaarbeurs Utrecht te bewonderen in het door Computable samengestelde Future Lab. Fabrikant Agxeed test momenteel drie machines uit op percelen in Nederland, België en Duitsland. Volgend jaar wil het bedrijf de eerste tien klanten optekenen.

(Video: Jeroen de Groot/De Filmpjesmaker.)

Computable Journaal: De boer op gaan met de robot-tractor

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-05T11:29:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.