Nieuw kapitaalfonds steunt jonge snelgroeiers

Dit artikel delen:

Er komt een tweede investeringsfonds dat kan leiden tot 1,2 miljard euro aan extra investeringskapitaal voor jonge, snelgroeiende bedrijven. Dit gebeurt met de oprichting van het Dutch Venture Initiative-2 fonds, de opvolger van het DVI-1-fonds. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) en het Europees Investeringsfonds (EIF) dragen elk honderd miljoen euro bij aan het fonds. De rest van het kapitaal wordt naar verwachting ingelegd door institutionele beleggers en private investeerders.

Dutch Venture Initiative is bedoeld om snelgroeiende bedrijven betere toegang tot investeringskapitaal te geven en andere private investeerders aan te trekken. Naast dat EZ en EIF tweehonderd miljoen euro inleggen lopen er gesprekken met institutionele beleggers. Dat moet nog eens een extra inleg van honderd miljoen euro opleveren. Op basis van de verwachte hefboomeffecten is de inschatting dat samen met private partijen uiteindelijk circa 1,2 miljard euro nieuwe financiering beschikbaar komt voor jonge snelgroeiende innovatieve bedrijven.

DVI

Het Dutch Venture Initiative is een maatregelen om het risicokapitaal voor het midden- en kleinbedrijf beschikbaar te maken. Het sluit aan op de ambities van het Europese Juncker-plan en het Netherlands Investment Agency (NIA). Het eerste DVI, opgericht in 2013, bestond uit een fonds van ruim 205 miljoen euro (EZ: 130 miljoen euro, EIF: 67,5 miljoen euro, Provincie Brabant: vijf miljoen euro). Samen met andere investeerders zorgde dit voor een totale investeringscapaciteit van 1,2 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-31T11:35:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.