Twentse nerds laten NFC-chip in hand plaatsen

Dit artikel delen:

De directeur van de Enschedese ontwikkelaar van webtoepassingen Nerds & Company, Thijs Geerdink, en DevOps-ontwikkelaar Bram Mittendorf hebben 5 april 2016 een nfc-chip in hun hand laten plaatsen. Geerdink is enthousiast over nieuwe ict-toepassingen en wil zelf ondervinden hoe zo'n chip kan werken. Nerds & Company richt zich bijvoorbeeld op de ontwikkeling van verschillende geo-locatiediensten die gekoppeld zijn aan nfc en mobiele apparatuur.

Ook DevOps-ontwikkelaar en securityexpert Bram Mittendorf, die ook voor Nerds & Company werkt, liet een chip plaatsen. Hij gaat mogelijk software ontwikkelen voor beveiligingstoepassingen rond de chip. Er wordt onder meer gekeken naar toepassingen voor geotracking via nfc. Experimenten met de chip kunnen leiden tot nieuwe toepassingen.

Het gaat om NFC Type 2 NTAG216 rfid-chips (13,56 megahertz). Op de chip kan data opgeslagen worden. De chip heeft de grootte van een rijstkorrel en zit in een glazen cilinder (12x2mm) van loodvrij 8625 biocompatibel glas. De chip wordt tussen duim en wijsvinger onder de huid geplaatst.

De chips zijn geïmplanteerd door de Utrechtse piercer en tatoeëerder Tom van Oudenaarden. Hij plaatst sinds 2013 nfc-chips. Het gaat om nfc-chips die biohacker en techondernemer Amal Gaafstra met zijn bedrijf Dangerous Things op de markt brengt. Inmiddels heeft een handvol mensen zo'n chip laten implementeren.

Toepassingen van nfc-chip in hand

1 april-grap

Nerds & Company verspreidde aanvankelijk een bericht dat 35 van de 43 medewerkers een chip lieten plaatsen. Dat bleek een vroege 1 april-grap. Na de reacties en commotie die ontstond besloten Geerdink en Mittendorf een chip te laten plaatsen.

Het bedrijf grapte aanvankelijk de microchip te gebruiken voor het loggen van uren, ontgrendelen van computers en om bij te houden op welke afdeling iemand is. De chips die op 5 april 2016 bij Mittendorf en Geerdink zijn geplaatst, worden gebruikt in combinatie met bestaande apps en software voor onder andere het ontgrendelen van telefoons en het overdragen en opslaan van visitekaartjes.

Nerds & Company is van plan om in de toekomst de mogelijkheden verder te verkennen van software in combinatie met nfc-chips. ‘We willen de grenzen van technologie opzoeken’, licht Geerdink toe. 

Privacy

Woordvoerder Tina Kruisdijk laat weten dat is gekeken of het plaatsen van de chip ook juridische consequenties heeft. 'Op dit moment wordt alleen bestaande software gebruikt. Privacygevoelige data wordt niet door het bedrijf gebruikt. Er zijn geen privacyverklaringen aan te pas gekomen. Als de chip wordt ingezet voor experimenten met geolocatie en pilots voor toepassingen worden mogelijk wel verklaringen opgesteld.'

Het bedrijf stelde ook twee chips beschikbaar voor mensen buiten de organisatie. Een persoon die op die oproep regeerde, trok zich later terug.

Nerds & Company ontwikkelt mobiele concepten voor onder andere klanten als Unilever, McDonalds, UWV, FC Twente, KvK en Asito. Het bedrijf is in 2005 opgericht als Itmundi en eind 2015 omgedoopt tot Nerds & Company.

In een video op de Facebook-site van het bedrijf is te zien hoe de chips worden geplaatst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft de presentator in de video 2 chips laten implanteren? 1 in de linker- en 1 in de rechterhand?
Waarom zonodig in de hand implanteren? Een ring met een ingebouwde chip is functioneel gelijkwaardig.

Nu is hij overal te volgen, dus liegen dat hij aan het werk was terwijl hij naar de kroeg is kan niet meer, Big Brother....

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-06T08:28:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.