Startupbootcamp biedt nieuwe financieringsvorm

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Startupbootcamp Smart City & Living, een accelerator die onderdeel is van een wereldwijde familie van dertien sectorspecifieke Startupbootcamp-acceleratieprogramma’s, introduceert een investeerdersfonds op Leapfunder. Na een succesvolle pilot met een horizontale converteerbare obligatie (Convertible Note) voor het Startupbootcamp E-commerce-programma van 2015, gaan Startupbootcamp en Leapfunder nu een samenwerking aan die het voor investeerders mogelijk maakt om direct en in één keer te investeren in tien startups tegelijk.

Deze financieringsvorm gebruikt een fonds voor de periode dat het nodige geld is opgehaald en geïnvesteerd. Investeerders houden hiermee de controle over hun investering en behouden hun status als Leapfunder angel investors. Het fonds dat momenteel openstaat voor bijdragen komt ten goede aan alle deelnemers van het Smart City & Living-programma van 2016. Het syndicaat krijgt de kans om tot zeventigduizend euro te investeren per start-up.

Converteerbare obligaties

Converteerbare obligaties zijn kortlopende leningen die op een later tijdstip kunnen worden omgezet in een aandelenbelang. Deze alternatieve manier van financiering is steeds populairder geworden voor zowel nieuwe start-ups als voor angel investors, die in jonge bedrijven willen investeren voordat ze een waarderingsstadium bereiken.

Het besluit van Startupbootcamp Smart City & Living om door te gaan met dit initiatief is gebaseerd op de positieve reacties van de e-commerce-start-ups die meededen aan de test in 2015. ‘De converteerbare obligatie bood ons de kans om ons tech-team uit te breiden en om de eerste serieuze stappen als bedrijf te zetten’, zegt Rutger Teunissen, oprichter van 24sessions, een SaaS-oplossing voor online advies. ‘Dat deze constructie wordt aangeboden via het Leapfunder-platform is ook een groot voordeel. Op deze manier hoeven we ons geen zorgen te maken over juridische zaken en houden we tijd over om ons te richten op de groei van de business.’

Zelf beheer in handen

‘Samen met advocaten van E&Y HvG hebben we een wijze van investering ontwikkeld die geen langetermijnkosten met zich meebrengt’, legt Marc Wesselink, selectie- en alumnipartner bij Startupbootcamp Amsterdam, uit. ‘Meteen nadat het geld van de investeerders is verdeeld onder de deelnemende start-ups, krijgen de investeerders zelf het beheer van de investeringen in handen, als onderdeel van hun persoonlijke portfolio.’

Het Startupbootcamp Smart City & Living-programma richt zich op het accelereren van tech-start-ups op het gebied van Smart City, zoals het internet of things, open data, smart health, smart energy en smart home. Het programma is gestart op 11 april en wordt op 8 juli 2016 afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-06T10:38:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.