Bouwsoftware-ontwikkelaar Xinaps krijgt injectie

Dit artikel delen:

Xinaps, een start-up die plug-ins ontwikkelt waarmee architecten in een oogopslag zien wat de impact is van een ontwerpbeslissing, ontvangt een kapitaalinjectie van het Enabling Technology Fund en de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Het softwarebedrijf uit Delft zet de niet nader gespecificeerde investering in om de groei aan te jagen en voor versterking van de ontwikkelcapaciteit, marketing en het betreden van buitenlandse markten.

Xinaps is een spin-off van Vabi Software, dat werd opgericht in 1972 door een collectief van installatie- en bouwbedrijven, de overheid, TNO en technische universiteiten. Frank Schuyer startte Xinaps in 2015 via een management buy-out uit Vabi. Momenteel zijn er vijf plug-ins beschikbaar, onder meer gericht op financiën, brandveiligheid, daglichttoetreding, toegankelijkheid en functionele bouweisen. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf oplossingen voor klanten die hun productcatalogus beschikbaar willen stellen binnen de software van Revit om het ontwerpproces eenvoudiger en slimmer te maken.

Sinds kort is Xinaps gevestigd bij tech-incubator YES!Delft en neemt tevens deel aan het bijbehorende incubatieprogramma. Daarbij krijgt de software-ontwikkelaar nu steun van de investeerders Enabling Technology Fund en InnovationQuarter. De investering van laatstgenoemde is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.

Rabobank Zuid-Holland Midden begeleidde de ondernemer bij de transactie en verzorgde de introductie bij InnovationQuarter. In aanvulling op de kapitaalinjectie verstrekt de bank een werkkapitaalfinanciering.  

BIM

Volgens het bedrijf hoeven dankzij zijn software de gevolgen van ontwerpbeslissingen niet meer handmatig te worden berekend door middel van spreadsheets, maar zijn deze onmiddellijk inzichtelijk tijdens het ontwerpproces. Dit scheelt architecten niet alleen tijd, het voorkomt bovendien fouten en onnauwkeurigheden.

De plug-ins die het bedrijf ontwikkelt vormen een aanvulling op software waarmee architecten zogeheten Building Information Models (BIM-modellen) maken. BIM-software maakt het mogelijk om alle relevante informatie gedurende het ontwerp- en bouwproces op te slaan, te gebruiken en te beheren in een digitaal 3D-model van het gebouw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-12T10:18:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.