24 TNO-startups verder onder nieuwe naam

TNO Bedrijven wordt omgedoopt tot First Dutch Innovations

Dit artikel delen:
Start up

TNO Bedrijven is omgedoopt in First Dutch Innovations, een samenwerkingsverband van 24 innovatieve bedrijven en startups op het gebied van energie, life science, testen en certificering. Eind 2016 verkocht TNO haar meerderheidsbelang in de groep aan investeerder First Dutch, de organisatie van investeerder Peter Goedvolk.

Met de instemming van Autoriteit Consument en Markt (ACM) met de overname is de nieuwe bedrijfsnaam een feit. TNO behoudt een minderheidsbelang in First Dutch Innovations en zegt nauw betrokken te blijven bij de ontwikkeling van de organisatie. Die bestaat uit 24 bedrijven actief in de markten voor life sciences, duurzame energie en tic (testen, inspectie en certificering). Het gaat om ruim negenhonderd medewerkers. 

Met de inbreng van kennis van ondernemerschap en kapitaal moeten de startups en bedrijven sneller hun oplossingen naar de markt kunnen brengen. Gina van der Werf is benoemd tot ceo van First Dutch Innovations. Naast het aanjagen van innovatie stelt zij tot doel om werkgelegenheid te creëren.

Van der Werf: 'Bij First Dutch Innovations komen innovatief vermogen en ondernemerschap samen. Wij willen jaarlijks meerdere nieuwe valorisaties naar de markt brengen en de reeds bestaande ondernemingen verder ontwikkelen binnen het Innovations-concept. In een tijd waarin veel ondernemingen naar het buitenland verdwijnen, is het cruciaal de ontwikkelde kennis hier naar de markt te brengen en te ontwikkelen.'

VoIP, software, printplaten

Door de samenwerking met kennisinstellingen in Nederland wil First Dutch Innovations een centraal platform creëren waarin de kennisontwikkeling en het ondernemerschap worden samengevoegd.

Eén van de bedrijven die onder de First Dutch Innovations vallen is telecom-operator gnTel. Dat levert een flexibel platform voor Voice over Internet Protocol (VoIP). Via dat online-platform worden telefonieoplossingen en vergaderdiensten aangeboden voor de zakelijke markt.

Een ander voorbeeld is Prime Vision. Dat bouwt software voor de postale en logistieke sector. Met hightech automatiseringssystemen leveren ze geavanceerde identificatie-oplossingen voor beelden en data. LDI Systems maakt printplaten die door een vernieuwende printtechniek sneller en tegen lagere kosten zijn te produceren. 

Minder bedrijven en medewerkers

In december 2016, toen investeerder First Dutch bekend maakte een meerderheid van de aandelen in TNO Bedrijven te willen overnemen, bestond die groep nog uit 29 bedrijven en 1100 medewerkers. 

Nu First Dutch op 3 april 2017 de nieuwe naam bekend maakt en ACM heeft ingestemd met de overname blijkt dat de groep uit 24 bedrijven en 900 man bestaat.

Een woordvoerder van TNO licht toe dat tussen december 2016 en april 2017 een aantal bedrijven om verschillende redenen zijn afgevallen of beëindigd. Hij zegt om bedrijfsvertrouwelijke redenen niet verder op die gevallen in te kunnen gaan.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zitten ook een paar TNO finish-downs bij lezen we aan het eind van het artikel.
Daar kunnen we natuurlijk niet op ingaan.
Net als bij de Olympische losersvlucht.
Die verpesten het maar voor de succesvollen.

Innovatieve, life science, First Dutch, aanjagen, Valorisatie.

Sjef van Oekel orakelde al in 1974 : Ik word niet goeeeed, reeds.

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-03T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.