PortXL bezorgt Havenbedrijf vier startups

Haven van Rotterdam containerschip

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat de samenwerking aan met vier startups voor de ontwikkeling van even zoveel innovatieve projecten. Samen met zes andere starters doorliepen deze ondernemingen het programma van de havengerelateerde accelerator PortXL en presenteerden zij 22 juni hun resultaten tijdens de Shakedown-bijeenkomst.

De progressie die de tien geselecteerde startups in het drie maanden durende PortXL-programma lieten zien, was opmerkelijk. Maar liefst negen van hen zagen de prestaties beloond met een contract met organisaties als Van Oord, Vopak, Boskalis, Alliander en Stena Line.

Het Havenbedrijf Rotterdam tekende voor een kwartet doorontwikkelingen. Zo werden pilotcontracten gesloten met virtual reality-trainingprogramma Parable en maritiem augmented reality-aanbieder FEO AR. Met bevrachtingsapp voor de binnenvaart 4Shipping en sanitaire afvalstoffen recyclaar Liquid Gold werden intentieverklaringen ondertekend.

4Shipping is overigens nog in de race om binnen de Computable Awards 2017 uitgeroepen te worden tot Nederlandse startup van het jaar. Op 30 juni worden de tien genomineerden in deze categorie bekendgemaakt.

Tijdens de Shakedown-bijeenkomst werd ook bekend gemaakt dat Rotterdam The Hague Airport, de gemeente Rotterdam en Thales als nieuwe partners tot het PortXL-netwerk zijn toegetreden.

Nieuwe startups

Parable
Dankzij de door Parable ontwikkelde virtual reality-oplossing kan de Industriële Brandbestrijdingspool (IBP) in de Rotterdamse haven vaker en efficiënter trainen, waardoor het gereedheidsniveau verder wordt verbeterd.

FEO AR
Door de augmented reality-brillen van FEO AR kijken deskundigen op afstand mee bij storingen aan boord van de meetvaartuigen van het Havenbedrijf Rotterdam. Door deze ‘slimme' bril wordt de inzetbaarheid van de vaartuigen verhoogd.

4Shipping
4Shipping is een digitale marktplaats die vraag en aanbod van containers per binnenvaart transparanter en daardoor efficiënter maakt. Dit betekent uiteindelijk een verbetering van de concurrentiepositie van de binnenvaart.

Liquid Gold
Liquid Gold ontwikkelt technologie waarmee waardevolle fosfor en stikstof terug is te winnen uit urine in sanitaire afvoersystemen aan boord van schepen. De opbrengsten die hiermee gegenereerd worden, dragen bij aan mogelijke kostenverlaging voor schepen die Rotterdam bezoeken en dragen daarmee bij aan een betere concurrentiepositie van de Rotterdamse haven als geheel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-23T11:47:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.