100 miljoen erbij voor startups en scale-ups

Start-ups

Voor snelgroeiende startups die kapitaal nodig hebben voor een volgende groeifase, zogenoemde scale-ups, is bijna 250 miljoen euro aan financiering beschikbaar. Het ministerie van Economische Zaken en het Europees Investeringsfonds (EIF) kondigden 27 september 2017 aan honderd miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de groei van startups.

De financiering is bekendgemaakt tijdens de bijeenkomt Startup-fest in Amsterdam. Volgens minister Kamp van Economische Zaken hebben snelgroeiende bedrijven vaak moeite om voldoende financiering uit de markt te halen. 'Startups en scale-ups zijn veelal afhankelijk van risicokapitaal van externe investeerders. Dit nieuwe fonds, dat we samen met het EIF lanceren, moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien. De producten en diensten die zij daarmee op de markt brengen, dragen bij aan de economische groei, de werkgelegenheid, de productiviteit en het innovatievermogen van Nederland.'

Het nieuwe fonds voor scale-ups omvat honderd miljoen euro, daarvan is vijftig miljoen euro afkomstig vanuit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. De andere vijftig miljoen euro zijn middelen uit het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Volgens Economische Zaken is de extra financiering voor scale-ups één van de eerste fondsen in Nederland die uit de genoemde Europese middelen wordt opgestart. Het fonds is opgezet door het Nederlands Investerings Agentschap (NIA), voorloper van de Nederlandse investeringsinstelling Invest-NL, en is betrokken bij de uitvoering.

Extra budget voor startups

De extra financiering komt bovenop bijna 150 miljoen euro die al verdeeld was over verschillende fondsen voor startups en scale-ups. Van de bijna 250 miljoen euro is inmiddels een deel toegewezen aan projecten. EZ: 'In de voorjaarstender van de zogenoemde SEED Capital-regeling van 2017 zijn zes nieuwe SEED-fondsen gehonoreerd (zie kader) waarmee 49,5 miljoen euro aan extra budget beschikbaar komt voor investeringen in startups.'

Volgens het ministerie gaat het om een 'mooie' stimulans voor startende ondernemingen in innovatieve sectoren als ict, energie, zorg, agro en voeding. De helft van het geld is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en de andere helft van private investeerders die via de SEED Capital-regeling risicokapitaalfondsen startups ondersteunen. 

De regeling maakt onderdeel uit van het Toekomstfonds. Het BlueSparrows MedTech Fund wordt deels ook gefinancierd vanuit het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), dat innovatie in de zorg wil stimuleren.

6 nieuwe SEED-fondsen

Newion (NICE III)

Slingshot Early Growth Fund

JOA Ventures Seed Capital 1

Chemelot Ventures Agri-Foodfonds Venlo

VOC Capital Partners III

Blue Sparrows MedTech Fund

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-28T09:43:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.