Economische Zaken steekt 10 miljoen in startupfondsen

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt dit jaar tien miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld investeren in startups en mkb’ers in de techsector. De zogenaamde Business Angel-regeling biedt investeerders een lening van maximaal één miljoen euro. Orthos Ventures, investeerder voor starters in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie, tekent de eerste leningsovereenkomst van zeshonderdduizend euro.

Via de  Business Angel regeling wil staatssecretaris Mona Keijzer het makkelijker maken om kapitaal te steken in jonge techbedrijven. Het gaat om startups en mkb’ers die niet in aanmerking komen voor lening van een bank en nog niet interessant genoeg zijn voor grotere investeringsmaatschappijen.

‘Startups of mkb’ers zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien’, vertelt Keijzer. ‘Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven.’

Een miljoen

De investeringsregeling is beschikbaar voor fondsen die bestaan uit twee investeerders. Zij krijgen een lening van maximaal één miljoen euro. Beide partners moeten gezamenlijk minimaal eenzelfde bedrag beschikbaar stellen voor investeringen. Het totale investeringsbedrag wordt gestoken in jonge bedrijven, zoals startups of mkb’ers. Er wordt tussen de vijftigduizend en vijfhonderdduizend euro in zo’n bedrijf gestoken. Dit gaat volgens een opgesteld fondsplan.

De eerste overeenkomst van 2018 wordt door het investeringsduo Jeroen Thijs en Bas Oberndorff getekend. Zij ontvangen hiermee zeshonderdduizend euro van de overheid. Dit investeert het duo, onder de naam Orthos Ventures, in startende bedrijven in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-16T09:17:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.