Ockel zet blockchain in voor financiering

'Eerste security token offering van Nederland'

Dit artikel delen:

Ockel-token

Ockel Computers lanceert de eerste Nederlandse security token offering (sto), gebaseerd op blockchain. Met het uitbrengen van digitale publieke aandelen wil het Haagse hardwarebedrijf zijn groei financieren.

Met de komst van blockchaintechnologie verandert ook het investeerderslandschap. Een voorbeeld in opkomst is de security token offering, dat een nieuwe en gereguleerde manier van investeren biedt. Een sto onderscheidt eerdere uitgiften van tokens omdat investeerders echte aandelen in het bedrijf krijgen.

De AFM houdt toezicht, of in het geval van vrijgestelde beleggingen (zoals de Ockel STO), kan zij achteraf optreden. Een sto biedt investeerders dezelfde rechten en bescherming als bij een reguliere beursgang. Aandeelhouders profiteren van de toegenomen waarde van het bedrijf en delen mee in de winst. Voor de onderneming is het uitbrengen van deze digitale aandelen een manier om de bedrijfswaarde om te zetten in groeikapitaal. 

Crowdfunding

Sto's stellen bedrijven in staat om hun achterban te activeren, in plaats van uitsluitend op één of meerdere grote aandeelhouders of bankleningen te vertrouwen. Tim Haaksma, directeur Ockel Computers: ‘Om radicale innovaties te blijven brengen, is het essentieel om onafhankelijk te zijn. Wij willen aandeelhouders in de vorm van een grote groep mensen die gelooft in wat we doen.’ Hij voegt eraan toe dat het bedrijf al sinds de start in 2015 productinnovaties via crowdfunding financiert. ‘Het crowdfunden zit in ons dna. Het is dan ook een logische stap voor ons, om nu ook een aandeel in het bedrijf aan te bieden.’

Ockel Computers

Ockel Computers maakt ultramobiele pc’s in broekzakformaat en waarop een volwaardig Windows 10-besturingssysteem. De innovaties van het bedrijf zijn al in negentig landen verkocht terwijl de productlijn meerdere keren is bekroond met internationale business-, tech- en design-awards. Ook is Ockel Computers genomineerd in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar van de Computable Awards 2018.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T11:51:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.