KPMG: Minder investeringen in startups

Omvang Nederlandse investeringen neemt wel toe

Dit artikel delen:
Daling

In het derde kwartaal van dit jaar is in totaal achttien keer geïnvesteerd in Nederlandse startups. Dat is goed voor een totaalbedrag van 74,1 miljoen dollar. Het aantal investeringen is fors gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Toen werd in 39 startups geïnvesteerd. De grootte van de investering neemt wel toe: in Q3 van 2017 kwam het totaalbedrag namelijk op 72,2 miljoen dollar uit.

Dat blijkt uit Venture Pulse, een kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups, waaronder Nederland. De accountants- en adviesorganisatie laat weten dat er in de eerste negen maanden van dit jaar wereldwijd al meer geld in startups is gestoken dan in heel 2017. De eerste drie kwartalen werd in totaal 183 miljoen dollar in startups geïnvesteerd, vorig jaar kwamen de totale investeringen uit op 171 miljard dollar. Aanjagers van de investeringen zijn Azië, Oceanië en de Verenigde Staten.

In Europa is dit jaar tot nu toe ruim zeventien miljard dollar geïnvesteerd. In 2017 kwamen de investeringen uit op 21 miljard dollar. In het derde kwartaal van dit jaar was grootste investering in Europa die van driehonderd miljoen dollar in de Duitse retail startup AboutYou. Daarnaast werden de meeste investeringen in het Verenigd Koninkrijk gedaan. Daar werd in totaal 1,8 miljard dollar geïnvesteerd, verdeeld over tweehonderd transacties.

Nederland

In Nederland is tot nu toe 337,2 miljoen dollar in startups gestoken, terwijl de eerste drie maanden van 2017 goed waren voor 447,1 miljoen dollar. Het eindbedrag van investeringen in 2017 eindigde op 653 miljoen euro.

De topdeal in Nederland is die in VarmX. Dat biotechnologiebedrijf uit Leiden haalde 14,61 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) op. Dat wordt gevolgd door Black Bear, een recyclebedrijf uit Nederweert (12,86 miljoen dollar, 11 miljoen euro). Vleesproducten Mosa Meat en de fintechstartup Cobase, haalden ieder 8,77 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) op. Andere grote investeringen zijn die in dataplatform Castor (7,01 miljoen dollar, 6,2 miljoen euro) en Instant Magazine (5,40 miljoen dollar, 4,6 miljoen euro).

Wereldwijde trends

Een wereldwijde trend die KPMG constateert is de belangstelling in de gezondheidszorg. Dit jaar werd tot nu toe ruim negentien miljard dollar opgehaald door startups in de farmaceutische en biotechnologische sector. Ook zegt het bedrijf dat het derde kwartaal van dit jaar wordt gekenmerkt door een wereldwijd herstel van het aantal beursgangen door startups.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-11T10:42:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.