Duurzame cloud-aanbieder Nerdalize failliet

Dit artikel delen:

De Haagse startup Nerdalize is bankroet. De startup bedacht een clouddienst die draait op servers bij mensen thuis. Met een speciaal verwarmingssysteem dat aan de server is gekoppeld, zou de restwarmte van die hardware gebruikt worden om het huis te verwarmen. De reden van het faillissement is niet bekend.

Nerdalize haalde sinds de oprichting in 2013 via verschillende crowdfundacties en investeringen bijna twee miljoen euro op en telde inmiddels twintig man aan personeel. Eén van die investeerders was energieleverancier Eneco.

Op 27 december 2018 is het faillissement aangevraagd. Zowel het bedrijf als de curator willen niets zeggen over de reden van het faillissement.

Het bedrijf ontwikkelde een bedrijfsmodel waarbij klanten servercapaciteit huurde van bij particulieren gestalde servers. Daardoor werd bespaard op de kosten voor een datacenter en zou het bedrijf voor bijna de helft van de kosten van marktleiders als Google, Amazon (AWS) en Microsoft (Azure) datacentercapaciteit kunnen leveren.

Het bedrijf ontwikkelde een eigen apparaat waarmee de restwarmte werd gebruikt om het huis waar der server draaide te verwarmen.

Premier Rutte

In 2016 toostte premier Rutte nog op het bedrijf toen tech-incubator Yes!Delft een samenwerking aankondigde tussen Nerdalize en Eneco.

Volgens RTL Z blijkt uit het meest recente jaarverslag dat het bedrijf in 2017 een verlies van 882.000 euro heeft gedraaid. ‘Eind dat jaar was het eigen vermogen ruim acht ton negatief. Uiterlijk eind 2019 zou het bedrijf een deel van de twee miljoen euro aan leningen moeten aflossen of omruilen in aandelen’, schrijft de zakenzender in een artikel op de website.

Curator Anenmiek te Kiefte onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. Een woordvoerder van Nerdalize wilde aan Computable niets kwijt over de reden van het faillissement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat lijkt mij niet zo vreemd.
Het door het bedrijf ontwikkelde bedrijfsmodel, waarbij klanten servercapaciteit huurden van bij particulieren gestalde servers. zal in de meeste gevallen bij lange na niet kunnen voldoen aan de AVG, het artikel 5.1f:

Artikel 5 EU-AVG "Beginselen inzake verwerking van persoonsgegevens"
1. Persoonsgegevens moeten:
f) door het nemen van passende technische of organisatorische maatregelen op een dusdanige manier worden verwerkt dat een passende beveiliging ervan gewaarborgd is, en dat zij onder meer beschermd zijn tegen ongeoorloofde of onrechtmatige verwerking en tegen onopzettelijk verlies, vernietiging of beschadiging ("integriteit en vertrouwelijkheid").

Dus een dead-end verdienmodel.
Norman van Es

N.B. Veel providers kunnen overigens ook niet aan dit artikel voldoen!

"Een woordvoerder van Nerdalize wilde aan Computable niets kwijt over de reden van het faillissement."

Als je eigen vermogen €800.000 negatief is en je moet nog €2.000.000 aan openstaande leningen inlossen of omruilen in aandelen dan denk ik dat de reden van een faillissement gewoon een tekort aan positieve bijdragen op de bedrijfsbalans is. Iets waar ik dus met mijn opinie van 4 maart 2014 al voor waarschuwde, de vraag is wat de rol van Eneco is want het idee van Nerdalize vergeet even dat de meeste particulieren in Nederland gemiddeld maar voor 4 maanden hun huis verwarmen. Fujitsu heeft trouwens ook een 'warmtewisselaar' met een innovatieve koeling die 40% over 12 maanden bespaart.

Oja, de reactie van Norman is nogal dubieus want het genereren van bitcoins heeft weinig met persoonsgegevens te maken terwijl dit dus een proces is wat nogal veel warmte genereert. Het model van door particulier aangeboden rekencapaciteit is trouwens niet nieuw als we kijken naar het SETI project. Ik kan door organisatorische en technische maatregelen prima voldoen aan artikel 5 van AVG alleen is dit mogelijk niet efficiënt. Het bedrijfsmodel zelf is dus niet dead-end alleen moet er wat kritischer gekeken worden naar de afname van de warmte door gebruikers. Misschien dat tropische zwembaden, tropische kassen en ander grootschalige afnemers van warmte een betere opties zijn voor een doorstart.

@Ewoud Dekkinga
Ik begrijp jouw feedback, vooral dat over bitcoins niet echt.
Zij verleenden o.a. de volgende diensten:
Great tools for engineers, researchers & developers:
* Hybrid Kubernetes management
* High-performance VMs
* Ready-to-use software. Pick one of the thousands of ready-to-use applications that are available as Docker images. Or use the guides we’ve created for FFmpeg, Python, OpenFOAM and other data processing applications that our users frequently use.
View application guides: zie: https://www.nerdalize.com/applications/

Daar kunnen bedrijfskritische toepassingen tussen zitten.

En wat zegt Nerdalize zelf over de privacy (en de beveiliging): https://www.nerdalize.com/about/terms/privacy
Art. 6: YOU have an important role to play in assisting Nerdalize in keeping your data secure. You should use a unique password for Nerdalize, keep it confidential at all times, and only use your Nerdalize credentials on Nerdalize services.

Interessant!
Mijn opmerking is dus niet zo dubieus.@Norman
Nerdalize heeft standaard voorwaarden zoals elke cloud provider met de gebruikelijk exoneratieclausules in de voorwaarden voor wat betreft de privacy. Uitspraak van Europese Hof maakt duidelijk dat het initiatief voor een bewerkersovereenkomst bij de uitbestedende dienst ligt alleen proberen sommigen middels het 'laisser-faire' principe achteraf de schuld voor hun eigen stommiteiten bij anderen te leggen. Zeg maar zoiets als je gasvoorraad verkopen om vervolgens iedereen te dwingen om over te gaan op warmtepompen.......

Idee om processor tijd te verkopen middels de opzet van een gedistribueerde verwerking van SETI@HOME is dus helemaal zo gek nog niet want steeds meer huizen hebben zonnepanelen terwijl het terugleveren van energie steeds onrendabeler wordt terwijl onze 'power grid' ook niet berekend is op het grootschalig terugleveren van energie. Het opladen van je elektrische auto of het genereren van bitcoins met een 2 kW 'radiator' op basis van 'immersion cooling' en GPU's is daardoor efficiënter. Voordeel van een 'datacenter in een radiator' is dat deze ook in omgevingen geplaatst kan worden die niet stof- en vochtvrij zijn terwijl bij een kleinschalige opzet de terugverdientijd per definitie korter is.

Het 'container' idee van Nerdalize is dus helemaal zo gek nog niet als ik kijk naar een toenemende vraag aan teraflops, er zijn naast het genereren van bitcoins nog duizenden andere rekenintensieve vraagstukken die heel goed middels een gedistribueerde verwerking opgelost kunnen worden.

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-03T15:41:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.