Prins Constantijn dreigt met vertrek bij StartupDelta

Startup-ambassadeur heeft kritiek op ambitieniveau overheid en betrokken organisaties

Dit artikel delen:

Prins Constantijn van Oranje tijdens CES 2019 in Las Vegas

Prins Constantijn van Oranje stapt waarschijnlijk in juli 2019 op als startupambassadeur bij StartupDelta. Hij is ontevreden over het startupbeleid van de Nederlandse overheid en het ambitieniveau van betrokken partijen. Het voortzetten van het ambassadeurschap voor de belangenorganisatie voor Nederlandse startups ziet hij in de huidige situatie niet zitten. Dat zei hij tijdens Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas in gesprek met Computable.

‘Er is aan mij gevraagd of ik door wil gaan. Ik heb vragen gesteld zoals: Wat is er nog binnen StartupDelta nodig? Voegt StartupDelta nog waarde toe? En wat zou het moeten zijn? Ik ga alleen door als de ambitie voor StartupDelta vanuit de overheid en andere partijen een stuk hoger wordt. Nu proberen we met minimale middelen maximaal te presteren, maar als je claimt de eerste te willen zijn in Europa, dan moet je meer doen.’

De prins, die in juli 2016 zijn werk voor startups begon, zette dat op verzoek van toenmalig minister Henk Kamp tot juli 2019 voort. Hij ziet een nieuwe verlenging niet zitten. In principe stapt hij dus in juli 2019 op, maar de prins laat de deur nog op een kleine kier staan. ‘Als het startupbeleid serieus en ambitieus is, er mandaat is en de organisatie goed wordt opgezet om de doelstellingen te bereiken met een goed budget, dan wil ik het wel doen.’

Kamerbrief

Constantijn wijst op een kamerbrief van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. Daarin staan plannen voor StartupDelta tot aan juli dit jaar. Het gaat volgens de prins om ‘behoorlijk wat activiteiten’ op onder meer fiscaal gebied en het aantrekken en faciliteren van (internationale) talenten. ‘Maar we kijken ook naar wat daarna moet. Op zich gaat StartupDelta nog 1,5 jaar door.’

De staatssecretaris belooft in het voorjaar van 2019 met nieuwe plannen te komen voor het ondersteunen van het startupklimaat voor Nederlandse bedrijven. Keijzer waarschuwt in de brief dat Nederland internationaal achterblijft in de doorgroei van startups tot scale-ups. Belangrijke knelpunten zijn het gebrek aan talent, financiering en internationalisering.

StartupDelta laat weten dat er gesprekken lopen over de rol van StartupDelta en de rol van prins Constantijn daarin. Volgens de organisatie is hij bereid om door te gaan, mits er wel wordt voldaan aan een aantal voorwaarden.

Ambassadeur

Prins Constantijn van Oranje is in juli 2016 aangesteld als zogeheten ‘special envoy’ (speciaal afgezant) en werd in de zomer 2017 door Henk Kamp, minister van Economische Zaken, gevraagd om zijn rol met nog anderhalf jaar te verlengen. Als startup-ambassadeur moet hij Nederland op de kaart zetten als Europese vestigingsplaats voor startups. Dit met het doel om ondernemers aan te trekken om in ons land hun bedrijf te starten, bouwen en internationaal te laten groeien. Dit jaar telde de CES in las Vegas vijftig Nederlandse startups.

Voor de prins bekleedde Neelie Kroes van begin 2015 tot en met halverwege 2016 de rol van special envoy binnen de organisatie.

StartupDelta

StartupDelta is in 2015 opgericht. Het is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Via de organisatie werken overheden, kennisinstellingen, startups, financiers en bedrijven samen om Nederlandse startups te ondersteunen in de vorm van onder meer talent, kapitaal, netwerken en kennis. Dit met het doel om Nederland als beste land in Europa op de kaart te zetten om een startup op te richten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T11:59:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.