18 maanden cel geëist tegen Michiel Frackers

Internetondernemer verdacht van fraude met subsidies startups

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Het Openbaar Ministerie eist achttien maanden cel in een rechtszaak tegen internetondernemer Michiel Frackers. Hij zou 2,3 miljoen euro aan subsidies voor startups hebben gebruikt om privéschulden af te lossen.

Van die achttien maanden zijn er zes voorwaardelijk. Zakenpartner Marc V. hoorde een gevangenisstraf van acht maanden tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

‘De staat is op grove wijze misbruikt als pinautomaat om er vervolgens van te feesten, een persoonlijk faillissement te voorkomen en er verder goed van te leven’, tekent de Telegraaf tijdens de rechtszaak op  uit de mond van de officier van justitie.

Het gaat om investeringen die bedoeld waren voor investeringsfonds Three Circles Ventures (TCV). Daarbij zou geld zijn rondgepompt tussen verschillende bedrijven als als CloudCompanyon, FiberXS, SavvyEddy en VentureWells om op papier de schijn te wekken dat er ook privé-investeerders deelnamen in de startups.

RVO

Het gaat om geld dat via regelingen van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) wordt verdeeld onder techstartups. Uit het onderzoek komt naar voren dat de twee verdachten tussen 2010 en 2012 tot drie keer toe subsidiegelden aangevraagd hebben, terwijl op voorhand al duidelijk was dat particuliere investeringen niet zouden volgen.

Frackers (50) ontkent de oplichting. Wel werd volgens hem geld tijdelijk uitgeleend aan zijn vennootschappen, ook als ze geen financiering nodig hadden, maar dat zou allemaal verantwoord zijn in de boekhouding.

De inhoudelijke behandeling van de zaak moet nog plaatsvinden en gepland worden. Economische zaken liet in 2014 beslag leggen op Three Circles Ventures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-28T11:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.