Brainport: Eindhoven is alternatief voor Berlijn

660.000 euro voor promotie Eindhovense startups

Dit artikel delen:

Brainport Eindhoven moet internationaal beter op de kaart komen te staan als startup-regio. Dat samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente Eindhoven investeert 6,6 ton om startups uit die regio internationaal meer zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld ten opzichte van startupregio's als Berlijn, Stockholm en Helsinki.

Dat schrijft Brainport Eindhoven in een update over financiering van een aantal projecten. ‘Het startup- ecosysteem in Brainport Eindhoven telt mee op internationaal niveau. Toch is dit niet structureel zichtbaar. Een chronisch gebrek aan financiële middelen en mankracht maakt het lastig om te concurreren met internationale startupregio’s die wel fors investeren in zichtbaarheid en vindbaarheid’, licht de organisatie toe.

De kapitaalinjectie vanuit de regio (440.000 euro) en het Rijk (220.000 euro) is volgens Brainport Eindhoven noodzakelijk om de wereld structureel te laten zien wat de Eindhovense hightechsector te bieden heeft. Door meer zichtbaarheid moeten het gebied en de samenwerkende bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeente beter in staat zijn om technologisch talent, innovatieve bedrijven en buitenlands durfkapitaal met hogere risicobereidheid aan te trekken en te behouden.

Als voorbeelden van internationale startup-steden met een enorme aantrekkingskracht op talent noemt Brainport Eindhoven: Berlijn, Helsinki en Stockholm.

Behouden van talent

‘Onze startups zijn in toenemende mate succesvol. Dit komt mede door een steeds beter functionerend ecosysteem bestaande uit hightech start-ups zelf en een variatie aan organisaties als overheden, onderwijsinstellingen en kapitaalverschaffers’, aldus Brainport Eindhoven.

Volgens de organisatie is een levendig startup-klimaat belangrijk voor economische groei binnen regio’s. ‘Economen en beleidsmakers zijn het wereldwijd eens dat startups bijdragen aan innovatie, het oplossen van maatschappelijke problemen en het aantrekken en behouden van talent.

240 miljoen euro

Het geld voor de promotie van startups is onderdeel van een serie investeringen in de Brainport-regio Eindhoven. Na de start van de eerste dertien projecten uit de Regio Deal Brainport Eindhoven in 2018, zijn nu financiële bijdragen toegekend voor vijf nieuwe projecten voor de economische versterking van Brainport Eindhoven.

In totaal wordt de komende vier jaar via de Regio Deal 130 miljoen euro door het kabinet en 240 miljoen euro door de regio zelf geïnvesteerd in het vestigingsklimaat van Brainport Eindhoven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-01T10:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.