Id-oplossing voor vluchtelingen krijgt halve ton

Oprichter startup Tykn vierde in wedstrijd voor sociale ondernemers

Dit artikel delen:

Tey el-Rjula

De Nederlandse startup-ondernemer Tey el-Rjula heeft een bedrag van vijftigduizend dollar gewonnen tijdens de finale van Chivas Venture, een internationale competitie voor sociale entrepreneurs. El-Rjula deed mee met de digitale oplossing Tykn voor vluchtelingen zonder id-bewijs. Hij eindigde met deze blockchain-app voor identiteitspapieren als vierde in een race met negentien andere finalisten.

Dit is in Amsterdam bekendgemaakt tijdens de vijfde editie van de Chivas Venture, een internationale competitie voor sociale ondernemers, geïnitieerd door whiskymerk Chivas Regal. De finale vond plaats tijdens The Next Web Conference.

Toufic - roepnaam Tey - El-Rjula is mede-oprichter van Tykn dat vluchtelingen wil helpen die moeilijk hun identiteit kunnen bewijzen, omdat hun persoonsdocumenten zijn kwijtgeraakt of afgenomen. Daarvoor heeft hij de startup Tykn opgericht. Die biedt een technologische toepassing, gebaseerd op blockchaintechnologie, waarmee vluchtelingen via een mobiele app makkelijk, veilig en snel bij hun persoonsgegevens kunnen. Een vluchteling is daardoor niet meer afhankelijk van een overheidsinstantie of bedrijf om te bewijzen wie hij of zij is.

El-Rjula, geboren in Koeweit als zoon van Syrische ouders, liep zelf ook tegen dit probleem aan toen zijn geboorteakte werd vernietigd tijdens de Golfoorlog. De vijftigduizend dollar, die hij nu heeft opgehaald, steekt de Tykn-bedenker in de ontwikkeling van nieuwe tools.

Winnaar van de vijfde Chivas Venture werd Javier Larragoiti van Xilinat (Mexico). Hij won 310.000 dollar aan steun voor zijn bedrijf dat de suikerindustrie wil transformeren met het omzetten van agrarisch afval in een calorie-arme suikervervanger.

Blockchain

Tykn gebruikt blockchain (in de vorm van Sovrin) om er voor te zorgen dat de identiteitsbewijzen uitgegeven door bijvoorbeeld een ngo altijd geverifieerd kunnen worden als 'een id afgegeven door de  (echte) ngo', en een andere instantie mensen zo ook kan identificeren. Zonder dat daarbij daadwerkelijk de persoonsgegevens overgedragen hoeven te worden (een ngo zou namelijk in de meeste gevallen de data al verwijderd hebben of deze data niet afstaan). Dit zorgt er voor dat mensen in nood minder vaak door de identificatieprocedure van hulpverleners hoeven te gaan (wat nu een groot probleem is) en ook door financiële instellingen geaccepteerd kunnen worden.  

Tynk benadrukt dat het de blockchain niet gebruikt om persoonsgegevens in op te slaan, omdat dit niet privacy-compliant zou zijn en in strijd met de AVG (GDPR).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-13T10:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.