Investeerders mikken op vrouwelijke ondernemers

FundRight moet leiden tot diverser startup-ecosysteem

Dit artikel delen:

Nederlandse durfkapitalisten (venture capital, vc) willen meer gelijke funding-mogelijkheden creëren voor vrouwelijke ondernemers die startups (mede)oprichten. Daarvoor hebben vijfentwintig investeerders en TechLeap.NL, het vervolg op StartupDelta, het zogeheten #FundRight-diversiteitsstatement ondertekend. Dit moet een diverser startup-ecosysteem in Nederland creëren.

De ondertekenaars van het FundRight-statement geloven in gelijke toegang tot financiering en kansen voor alle oprichters, ongeacht hun achtergrond of geslacht. Dat is nu nog niet het geval in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat in 2017 slechts 1,6 procent van alle particuliere investeringen in Nederland ging naar bedrijven die waren opgericht en geleid door vrouwen en maar 6,8 procent naar diverse teams.

Onder de ondertekenaars bevinden zich diverse it-investeringsmaatschappijen, zoals Newion Investments, KPN Ventures. TIIN Capital en Innovation Quarter. 

FundRight-deelnemers richten zich op vier acties die tot meer de diversiteit in het Nederlandse startup-ecosysteem moeten leiden. Zo willen ze binnen drie jaar na deze verklaring realiseren dat zowel de durfinvesteerders als de managementteams van het huidige en toekomstige portfolio aan startups voor 35 procent uit vrouwen bestaat. Daarnaast moeten de investeerders voor ‘een aanzienlijk percentage’ geldt steken in startups die (mede)opgericht zijn door een vrouw.

Bovendien gaan de ondertekenaars een jaarverslag publiceren met de belangrijkste statistieken over de genderdiversiteit van Nederlandse risicokapitaalinvesteerders en hun portefeuillebedrijven. Dit wordt uitgevoerd door TechLeap.NL. Tot slot willen de partijen de verklaring actief uitdragen, zodat in 2022 alle Nederlandse durfkapitaalinvesteerders het statement hebben ondertekend.

FundRight wil in een later stadium ook bewustzijn creëren voor de noodzaak van gelijke toegang op basis van etnische achtergrond en seksuele voorkeur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-11T10:35:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.