Januari 2020: investeringscarrousel draait weer

Dit artikel delen:
Investering

De januarimaand is altijd druk met aangekondigde overnames, fusies en investeringen. Vaak zijn het deals die net niet voor de jaarwisseling konden worden afgesloten. Hierbij de oogst van recente transacties die de redactie nog niet had gemeld rond de partijen Vinturas, Liquit, Borg Projecten met OSC, Simacan, Wolters Kluwer, Competence Factory, Pride Capital, Peet ICT, PC Extreme, Realhosting, Van Dorp én VDK.

Santander Consumer Finance heeft zich als jongste aandeelhouder verbonden aan Vinturas. Dit digitale platform uit Leek voor Europese logistieke dienstverleners in de autoindustrie wil Europees groeien. Vinturas gebruikt tracking- en tracing-technologie (onder andere via blockchain) om het transport van nieuwe en gebruikte wagens te traceren bij onder meer fabrikanten, dealers en leasingmaatschappijen. Dat moet belastingfraude tegengaan. Nu vindt dat vooral nog plaats middels papierstromen. De startup is een consortium van Santander Consumer Finance, Axess Logistics, Autolink, Groupe CAT, Koopman Logistics Group en NVD. IBM is de strategische it-partner.

Liquit, een leverancier van beheersoftware voor de werkplekomgeving, heeft het Amerikaanse Appnostix overgenomen. Met de overname wil het bedrijf, na autonome groei in Europa, verder groeien in Noord- en Zuid-Amerika. Net als Liquit levert Appnostix software om applicaties en datastromen in een werkomgeving te beheren.

De ict-detacherings- en consultancybureaus Borg Projecten uit Hardinxveld Giessendam en OSC uit Amsterdam zijn per 1 januari 2020 een strategische fusie aangegaan. De bedrijven worden zusterbedrijven waarbij er een overkoepelende directie komt, maar ze wel allebei hun eigen identiteit behouden. Zowel Borg Projecten als OSC richt zich op het leveren van professionals op het gebied van ict-infrastructuur.

Subsidie, lening en overnames

Simacan, een Nederlands cloudplatform voor digitale samenwerking in transport en logistiek, heeft bij het EU-innovatieprogramma Horizon 2020 een subsidie in de wacht gesleept. De groeisubsidie bedraagt 2,3 miljoen euro voor twee jaar. Met dit bedrag wil het Amersfoortse bedrijf zijn internationaal groeiprogramma financieren. Het doel ervan is een grotere rol spelen bij de digitale transformatie waarmee verladers en vervoerders in transport en logistiek te maken hebben. De verkeersinformatiespecialist Simacan brengt voor de doelgroep actuele informatie uit verschillende bronnen bij elkaar.

De Nederlandse investeerder Pride Capital Partners verstrekt samen met partner Hypovereinsbank (HVB) Tech het Duitse bedrijf Ekomi een mezzanine lening om een management buy-out te financieren. De Berlijnse feedback-aanbieder van transactiegebaseerde recensies en waardeoordelen ('sociaal commerce') gebruikt de achtergestelde lening om zijn minderheidsaandeelhouders uit te kopen en verdere groeiplannen te ondersteunen.

Informatie- en softwarehuis Wolters Kluwer wist de hand te leggen op CGE Risk Management Solutions. Dit bedrijf uit Leidschendam verkoopt risiscomanagementsoftware, inclusief de industriestandaard BowTieXP. Het boekte in 2018 een omzet van circa vijf miljoen euro. Er werken dertig man bij het bedrijf. CGE heeft zo'n 2500 zakelijke en overheidsklanten uit risicovolle sectoren als olie & gas, chemie, transport, mijnbouw, luchtvaart en zorg. Het bedrijf wordt onderdeel van Wolters Kluwers groep Environmental, Health & Safety and Operational Risk Management (EHS/ORM). Daar vallen ook eerdere acquisities als Enablon en eVision onder.

Opleidingsinstituut Competence Factory uit Utrecht heeft opleider How & Knower overgenomen. Dit Groningse bedrijf werd in oktober 2019 failliet verklaard, maar zal onder de vlag van Competence Factory trainingen blijven aanbieden op gebied van online marketing. Competence Factory biedt trainingen in onder meer online marketing, digital design, UX en webontwikkeling.  

Zeeuwen, hosters en bouwers

Peet ICT uit Kamperland neemt met ingang van 1 februari 2020 de hardware-activiteiten van ABM ICT over. Die ict-dienstverlener uit Middelburg gaat verder onder de vlag van stadgenoot Rijkse-It en richt zich voortaan op de ondersteuning van financiële en logistieke processen en het werken in de cloud met Office 365. Voor het afstoten van de hardwaretak kwam het bedrijf uit bij Peet ICT.

Alphamega Hosting, een Eindhovense webhostingprovider, is overgenomen door PCextreme. Deze internetserviceprovider uit Vlissingen maakt onderdeel uit van Total Webhosting Solutions (TWS). Dit is de tweede acquisitie in korte tijd door PCextreme. Op 18 december 2019 nam het Zeelandse bedrijf ook al branchegenoot Flexwebhosting uit eveneens de Lichtstad over.

Een ander onderdeel van TWS, Realhosting, heeft webhoster Sitebytes uit Den Haag ingelijfd. Voor het hostingbedrijf uit Haarlem is dit alweer de tiende overname (in twaalf jaar).

Technisch dienstverlener Van Dorp heeft de aandelen van Gebr. Van der Steen Bedrijven, gevestigd in Berlicum en Beuningen, overgenomen. Gebr. Van der Steen Bedrijven is gespecialiseerd in de aanleg, het beheer en onderhoud van onder- en bovengrondse infrastructuur. Er werken momenteel circa 180 medewerkers en de omzet is circa 28 miljoen euro. De technisch infrastructuurdienstverlener is op ict-vlak gespecialiseerd in koper- en glasvezelmontage voor telefonie, televisie en dataverbindingen. Doordat er geen sprake is van bedrijfsopvolging binnen de familie zocht Gebr. Van der Steen een koper en kwam het bij branchegenoot Van Dorp uit Nieuwegein uit.

Rabo Corporate Investments, de investeringstak van Rabobank, heeft een risicodragend kapitaal verstrekt aan technisch installateur VDK uit Kampen. Samen met een additionele verhoging van de financiering door Rabobank wil VDK hiermee zijn groeiplannen financieren, onder meer om overnames te doen. VDK is ook actief op de ict-markt, met onder andere de digitalisering van gebouwen en beveiligingstechniek en data- en telecommunicatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-22T09:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.