8,4 mln dollar voor Utrechts energieplatform Leap

Dit artikel delen:
Dollars

De Utrechtse startup Leap heeft een Amerikaanse investering van 8,4 miljoen dollar veiliggesteld. Het jonge bedrijf maakt de geautomatiseerde uitwisseling van elektriciteit tussen marktpartijen mogelijk, waardoor minder fluctuatie op het elektriciteitsnet ontstaat. Investeerder Union Square Ventures (USV) gelooft erin.

Leap gebruikt het geld om uit te breiden naar nieuwe markten en om zijn teams in Utrecht en San Francisco te laten groeien. Hierdoor wordt het ook mogelijk om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor partners in bestaande afzetmarkten.

De miljoeneninvestering wordt geleid door investeerder USV, maar is deels ook afkomstig van de huidige vijf durfinvesteerders. Samen met hun eerdere investering heeft Leap nu ongeveer elf miljoen dollar aan vreemd kapitaal opgehaald.

Energy Exchange

De zogeheten Distributed Energy exChange (DEX) van Leap verbindt kleine en grote energieleveranciers aan diverse handelssystemen en duurzaamheidscertificeringsprogramma’s. DEX is ook toegankelijk voor energiebronnen zoals powerwalls, elektrische voertuigen en klimaatbeheersingsinstallaties die aan internet zijn gekoppeld.

Hierdoor is het mogelijk om vraag en aanbod op het elektriciteitsnet meer met elkaar in evenwicht te brengen. Dit is nodig, omdat de opbrengst van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, afhankelijk is van zonnekracht en wind.

API

Afhankelijk van de capaciteit van het elektriciteitsnet, kunnen eigenaren van genoemde lokale bronnen een deel van hun energievoorraad beschikbaar stellen, terwijl afnemers hun energiebehoefte dynamisch kunnen beperken. Dit gebeurt via een API (application programming interface), een veelgebruikte manier om systemen met elkaar te laten communiceren.

Vorig jaar sloot het bedrijf een overeenkomst met Google Nest, waardoor in de VS zelfs particulieren via deze slimme thermostaat kunnen inspelen op tijdelijke vraagtoename op het elektriciteitsnet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-22T16:47:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.