DSA: overheid moet 1,6 miljard in startups investeren

Start-ups

De overheid moet 1,6 miljard euro investeren in het startup-ecosysteem. Op die manier vallen de startende organisaties niet om tijdens de coronacrisis. Dit met het doel het investeringsklimaat van Nederland aan te wakkeren, als land te blijven innoveren en om de economie van de toekomst veilig te stellen. Dat schrijft de Dutch Startup Association (DSA) in een brief aan premier Rutte.

Begin april stuurde de DSA een brandbrief naar het kabinet omdat startups worden buitengesloten bij de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling. Hierdoor kunnen zij geen beroep doen op financiële steun van de overheid.

De branchevereniging zegt dat 66 procent van deze startende organisaties in grote problemen is. Zo kan de helft zijn werknemers niet meer betalen. Ook wordt de productontwikkeling stilgelegd, wat volgens de belangenorganisatie een 'ongelooflijke kapitaalvernietiging' is. De organisatie spreekt over ‘de grootste kaalslag ooit’ en ‘een totale afbraak van het zorgvuldig gestimuleerde ecosysteem’, want ook investeerders zien hun investering verdampen.

DSA doet daarom nogmaals een dringende oproep, ditmaal aan premier Rutte, om startups alsnog een aanspraak te laten doen op de NOW-regeling. Dit met het doel om startups weer een goede startpositie te geven wanneer de race weer van start gaat. Zo kunnen ze de concurrentiepositie én het toekomstig verdienvermogen van Nederland veilig stellen.

1,6 miljard euro

Dutch Startup Association (DSA) is blij met de zogeheten Corona Overbruggingslening (COL)-regeling van honderd miljoen euro van Economische zaken en de honderd miljoen euro via de Invest-NL-regeling (TOPPS). Dit bedrag is echter te weinig. De organisatie berekent dat er in totaal 1,6 miljard euro voor startups nodig is.

Dat miljardenbedrag is opgebouwd uit driehonderd tot zeshonderd miljoen euro om het loon van de startup-professionals te betalen, een miljard euro voor co-investeringen (dit bedrag lopen startups tijdens de coronacrisis mis bij investeerders) en nog eens honderd miljoen euro dat startups normaliter kunnen ophalen via gewonnen prijzengeld in innovatiewedstrijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-29T10:45:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.