Startups en scale-ups krijgen 150 miljoen extra steun

Dit artikel delen:
Investering

Het kabinet stelt nog eens 150 miljoen euro beschikbaar voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) aan startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven. Het tweede steunpakket komt bovenop de honderd miljoen euro die het kabinet eerder vrijmaakte via dezelfde overbruggingslening en de honderd miljoen euro van Invest-NL via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS).

Aan de totstandkoming van het tweede pakket is de afgelopen weken samengewerkt tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Techleap.nl, de gezamenlijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen (rom’s) en Invest-NL. Tot nu toe zijn hebben al ruim 1.500 startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers voor 618 miljoen euro aanvragen ingediend voor een Corona-OverbruggingsLening (COL) of het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS).

Acute nood

"Startups en scale-ups zijn een cruciale schakel in de motor voor het herstel van Nederland"

Aanvragen zijn in te dienen via een door Techleap beheerd online-portaal. De leningen zullen verstrekt gaan worden via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland. Nils Beers, ceo van Techleap.nl, geeft aan dat de lening bedoeld is om startups in acute nood te helpen. Hij noemt de 150 miljoen euro een belangrijke investering voor het behoud van deze sector en vindt startups en scale-ups een cruciale schakel in de motor voor het herstel van Nederland. Ook geeft hij aan dat het noodzakelijk is dat nu ook provincies mee gaan investeren en dat ingezet wordt op maatregelen om het herstel te bevorderen.

Startups in crisis

De impact van de coronacrisis is groot voor startups en scale-ups. Uit een inventarisatie van Techleap.nl blijkt dat 55 procent van de bedrijven de vraag ziet wegvallen door het wegblijven van bestaande klanten en geen aanwas van nieuwe klanten. Het ophalen van de benodigde, nieuwe financiering is voor deze groep volgens de organisatie een probleem. Zij kunnen namelijk slechts beperkt gebruikmaken van andere steunmaatregelen die gericht zijn op met vreemd vermogen gefinancierde bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Innovatie alom maar blijkbaar niet op gebied van scale-down oplossingen. Zelf vind ik verkoop ook een stuk eenvoudiger als er vraag is ..

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-22T09:41:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.