Amsterdam populair als startup-ecosysteem

België valt buiten de wereldwijde ranglijst

Dit artikel delen:

Amsterdam is wereldwijd één van de beste startup-ecosystemen. In de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking eindigt het dit jaar op de twaalfde plaats. Het is hiermee de Europese nummer twee. Stockholm staat een paar plekken hoger, op nummer tien. Belgische steden vallen buiten de ranglijst.

Nederland groeit in de afgelopen jaren hard op de ranglijst, die wordt samengesteld door Startup Genome. In 2018 stond de hoofdstad nog op de negentiende plaats. Vorig jaar klom het vier treden omhoog naar de vijftiende plek. Dit jaar staat Amsterdam op de twaalfde plek.

Andere Europese ecosystemen in de top twintig zijn Stockholm (gestegen naar tien), Parijs (gedaald naar 13), gevolgd door Berlijn (gedaald naar 16). De top blijft al een aantal jaar onveranderd, met Silicon Valley op één en Londen en New York op een gedeelde tweede plaats. Ook Beijing en Boston blijven op de vierde en vijfde plek vertegenwoordigd.

Amsterdam scoort goed in de voedselindustrie, met online-boodschappenplatform Picnic en de Vegetarische slager, leverancier van vleesvervangers, als voorbeelden. Ook op het gebied van levenswetenschappen (life science) scoort de hoofdstad hoog. Hier worden Aidence (versnelt diagnoses van onder meer mri- en ct-scans met behulp van kunstmatige intelligentie) en AM-Pharma (biofarmaceutisch leverancier). Het ecosysteem wordt geëerd op vlak van investeringen en het aantrekken van (internationaal) talent.

België

België valt dit jaar buiten de lijst. Wel is een tweede ranglijst opgesteld van honderd opkomende ecosystemen. Hier staat Brussel op de gedeelde 21e tot 30e plaats. Het scoort goed op financiering en talent. Zo weten startups uit deze hoofdstad al in een vroeg stadium investeringen binnen te halen. Antwerpen bungelt ergens onderaan de lijst. De stad is het beste in marktonderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-30T11:06:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.