Startups ontvangen 217 miljoen via coronafonds

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Tussen 29 april en 1 juli 2020 hebben ruim zeshonderd startups, scale-ups en mkb’ers een Corona-OverbruggingsLening (COL) ontvangen. Dat komt naar verwachting uit op een totaalbedrag van 217 miljoen euro. Bedrijven actief in de sectoren hightech, medtech en life sciences krijgen percentueel het vaakst het noodkrediet toegekend.

Dat blijkt uit de tussentijdse rapportage over het COL van Techleap.nl.

De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beschikbaar gesteld noodkrediet voor ondernemers en mkb’ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid-19. Voor deze regeling is driehonderd miljoen euro beschikbaar gesteld.

1.800 aanvragen

Bijna 1.800 bedrijven dienden van 29 april tot 1 juli, de peildatum voor de tussentijdse rapportage, een aanvraag voor het noodfonds in. Zij kunnen tussen de vijftigduizend en twee miljoen aan financiering ontvangen. Bijna driekwart van de ingediende verzoeken vraagt een overbruggingskrediet tussen de vijftigduizend euro en 250.000 euro aan. De meeste aanvragen (59 procent) kwamen van startups, gevolgd door scale-ups (23 procent).

Techleap.nl verwacht dat rond de 40 procent van de aanvragen, die tot 1 juli zijn ingediend, wordt toegekend. Dat komt neer op 217 miljoen euro aan financiële steun. De resterende 83 miljoen euro van het fonds wordt naar verwachting voor 1 oktober, de einddatum van de COL, uitgekeerd.

De meeste bedrijven die een COL-lening kregen, zijn ondernemingen die zich al in een scale-up-fase bevinden en/of een investeerder aan boord hebben. Het gaat dus voornamelijk om bedrijven met een bewezen innovatie en een duurzaam bedrijfsmodel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-11T15:16:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.