Nederlanders in 'Valley' gaan startups helpen

Dit artikel delen:
start-up

De Hollandse ‘kolonie’ in Silicon Valley gaat startups uit het vaderland helpen met startkapitaal, kennis en advies. Een groep van 15 ondernemers en werknemers van grote Amerikaanse techbedrijven heeft daartoe de handen ineengeslagen.

Doel van de investeerders-community met de naam, Operator Exchange, is innovaties in Nederland vlot te trekken. Men richt zich daarbij op starters die verlegen zitten om zogenoemd seed capital. Die startersfinanciering is voor jonge bedrijven vaak een uitdaging. Bestaande investeerders hebben vaak alleen interesse in techbedrijven die al uit de vroegste startfase zijn en enige omzet behalen. Voor het benodigde seed capital zijn jonge bedrijven nu vaak aangewezen op familie en vrienden.

De initiatiefnemers achter Operator Exchange willen deze impasse doorbreken. Tot de groep behoort Jelle Prins, hoofd productontwikkeling bij Uber in Europa en Azië. Hij zegt dat er al veel reacties binnenkomen. Het idee voor de community ontstond tijdens zijn vaderschapsverlof, een jaar geleden. Prins ging elke dag een uur met een andere starter lunchen. Hij merkte hoeveel baat jonge ondernemers daarbij kunnen hebben. ‘Een kort advies, een mailtje of een belletje van 20 minuten kan deze groep enorm helpen. Dat onderschatten we wel eens.’

Ook Google’s expert op gebied van kunstmatige intelligentie, Stef van Grieken, is van de partij. Hij leidt daar verschillende projecten die te maken hebben met machine learning. Eveneens van Google komt Robert Gaal, thans ceo van Cooper (netwerken). Van de door Oracle overgenomen software-containerspecialist Wercker komt Micha Hernandez van Heuffen. Uber ‘levert’ Ebi Atawodi, Joris Kluivers en Didier Hilhorst (zie kader onderaan artikel voor nog meer deelnemers).  

Investeren

"Waarom investeert Adyen nauwelijks in startups?"

De tech-veteranen merkten dat in Silicon Valley voor starters een veel beter klimaat heerst. Daar is het gebruikelijk dat mensen die succes hebben in de high tech, heel snel betrokken raken bij de volgende golf van techbedrijven. Ze steken niet alleen geld in de nieuwkomers maar helpen hen ook met advies en zorgen voor de juiste contacten. 

App-ontwikkelaar Jelle Prins vraagt zich in NRC af waarom de oprichters van succesvolle Nederlandse hi tech ondernemingen als Adyen en Takeaway zo weinig in start-ups investeren. Hij denkt daarbij in het bijzonder aan de ‘nieuwe’ miljardairs Pieter van der Does (Adyen) en Jitse Groen (Just Eat Takeaway). Met één procent van zijn vermogen dat op 1,4 miljard euro wordt geraamd, kan Van der Does al honderden startups helpen, aldus Prins. Want per persoon is vaak geen grotere investering dan 25.000 nodig. Operator Exchange is gestart als chatgroepje. Het initiatief staat in principe open voor iedereen die geld en kennis meeneemt. 

Deelnemers

Ook Holly Habstritt (DuckDuckGo), Jasper Hauser (Facebook, Darkroom), Mark de Lange (Ace & Tate), Nick Lenten (Coolblue, Google), Paul Veugen (Human, Usabilla), Salar al Khafaji (Silk, Palantir), Stefan Verkerk (WeTransfer, AppSignal) en Wouter Broekhof (Wakoopa) doen mee aan het initiatief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T10:55:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.