VoetbalTV failliet verklaard door conflict met AP

Dit artikel delen:

VoetbalTV, het videoplatform van Talpa Network en de KNVB waarop amateurwedstrijden zouden worden uitgezonden, is failliet. Een jarenlang slepend conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens blokkeerde de groei van het voetbalkanaal. Dat meldt Faillissementsdossier.nl.

VoetbalTV startte tijdens het voetbalseizoen 2018/2019. Het idee erachter was om op het online platform amateur- en jeugdvoetbalwedstrijden uit te zenden die te volgen zijn vanaf een tablet of mobiele telefoon. Bij voetbalclubs, die mee wilden doen, zouden de amateurvelden worden voorzien van twee slimme high-end camera’s en een microfoon die met behulp van een virtuele editor volautomatisch de wedstrijden vastlegden. Familie en vrienden konden dan via een abonnement live meegenieten van de wedstrijden. Via hun eigen voetbalprofiel konden spelers samenvattingen, hoogtepunten en doelpunten delen.

Alleen, al bij de oprichting van de sport-startup ontstonden er al vragen over de mogelijke inbreuk op de privacy van amateurvoetballers. VoetbalTV stond op het standpunt dat iedereen die lid is van de KNVB automatisch instemde met het filmen van wedstrijden. Het zou een onmogelijke zaak om de ruim 1,2 miljoen leden afzonderlijk om toestemming te vragen. Als een speler wel bezwaren had, dan moest die dat zelf aangeven in een app.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bleef echter op het principiële standpunt staan dat VoetbalTV aan elke afzonderlijke speler toestemming moet vragen voor het maken en uitzenden van opnames. Volgens Faillissementsdossier.nl vond VoetbalTV wel dat er een gerechtvaardigd belang bestaat voor het verzamelen van deze data. Pogingen met de AP in gesprek te gaan om te onderzoeken wat er wel mogelijk was, liepen op niets uit. Omdat op deze manier het platform niet kon groeien en investeringen niet terug te verdienen zijn, besloten Talpa en de voetbalbond het faillissement aan te vragen. Dat is vorige week door de rechtbank in Amsterdam uitgesproken. Tegelijk heeft VoetbalTV een rechtszaak tegen de waakhond aangespannen, aldus de website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waardeloos die AP! Overbodige regelgeving ten top. Die mallotige AVG - hoewel goed in beginsel - begint meer en meer een duizendkoppig monster te worden dat zijn doel volkomen voorbij schiet...

Virtueel gelehesjesgedrag veilig vanachter de computer.
heerlijk overal op schelden.

paar jochies op filmpje zien voetballen is een probleem Maar aan patricia paay vroegen ze helemaal niks !!

;-)

R.J. Tuinman,
Ik pak alvast een biertje om de dood van VoetbalTV te vieren want ik voorspelde vorig jaar (onder eigenlijke naam) dit einde al omdat het risico van 'Opsporing Verzocht' niet onaanzienlijk was. Het duizendkoppige monster is dan ook de KNVB die dacht even makkelijk geld te verdienen aan de verkoop van rechten die ze niet hebben. Vergeet niet dat het gerechtvaardige belang van TALPA en de KNVB enkel en alleen om de reclameinkomsten gaat want een platform met meer dan 1,2 miljoen aan profielen is zeer interessant voor sponsors. Dus sorry dat ik niet mee ga huilen met de wolven want zoals we zien met plichtplegingen rond corona is het niet zo heel moeilijk om elke (jeugd) speler (of hun ouders) uitdrukkelijk toestemming te vragen.

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-16T18:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.