Nieuwe fondsen bieden it-startups durfkapitaal

Dit artikel delen:
Euro

Zes nieuwe investeringsfondsen, waarvan twee speciaal gericht op de it-sector, bieden startups 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal. Investeerder CapitalT heeft data en software als focus. Met name beginnende it-bedrijven op gebied van zorg, onderwijs en bedrijfsvoering komen in aanmerking. Lumo Fund II investeert in software achter nieuwe technologie zoals artificial intelligence en virtual reality.

Dit is het resultaat van de laatste tender voor de Seed Capital-regeling. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stimuleert private investeerders daarbij een fonds op te zetten. Bij zo'n fonds verdubbelt de overheid hun inleg. Van de 67,5 miljoen euro nieuw durfkapitaal komt 32 miljoen van EZK. 

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) is de regeling bedoeld om ervoor te zorgen dat startups van de grond blijven komen en doorgroeien. Ze constateert dat het vertrouwen in startups groot is. Voor het eerst is bij een Seed Capital-fonds ook een pensioenfonds betrokken. Het ABP doet mee in het Rockstart Energy Fund.

Keijzer zegt blij te zijn dat de fondsen meegroeien met deze tijd. Als voorbeeld noemt ze het Borski Fund van Simone Brummelhuis dat zich richt op vrouwelijke ondernemers. Momenteel komt 94 procent van alle venture capital-investeringen terecht bij teams met alleen maar mannen. En dat terwijl divers samengestelde teams beter presteren.  

 

Hoog in het vaandel

Ook CapitalT, opgericht door onderneemster Janneke Niessen, heeft diversiteit hoog in het vaandel staan. Dit fonds heeft een eigen technologie ontwikkeld om teams van ondernemers op een data gedreven manier te evalueren. CapitalT heeft met name belangstelling in b2b-saas.

De twee andere fondsen waarin de overheid investeert, zijn Rubio Impact Ventures (duurzaamheid) en Percival Participations III dat zich richt op ondernemers die een gepatenteerde of beschermde technologie hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-05T10:15:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.