‘Wetgeving Europa legt startups aan digitale banden’

Petitie vraagt aandacht voor wetsvoorstel

Dit artikel delen:

De Digital Services Act, een wetsvoorstel waarin de Europese Commissie de juridische kaders voor digitale bedrijven vernieuwt, heeft negatieve gevolgen voor Nederlandse startups en scale-ups. Het beperkt het innovatievermogen en legt de startende organisaties aan digitale banden. Dat schrijven Nederlandse startup-vertegenwoordigers en -oprichters in een petitie, die is overhandigd aan de Tweede Kamer.

De Digital Services Act is in juni voorgesteld door de Europese Commissie. Dit moet een juridische raamwerk bieden waarbij de veiligheid van online-gebruikers wordt gewaarborgd en moet startups in staat stellen te groeien.

Vandaag is een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd. Deze is opgesteld door Dutch Startup Association (DSA), Allied for Startups, Startup Amsterdam en Techleap.nl en is ondertekend door Nederlandse scale-ups zoals Bol, TicketSwap en Picnic.

De petitie-ondertekenaars hebben de implicaties van de Europese wetgeving onderzocht en zijn van mening dat dit een negatief effect heeft op de bedrijfsvoering van groeiende bedrijven in Nederland. Het legt startups aan digitale banden en beperkt ze om te innoveren, aldus de petitie.

‘De invoering van de Europese wetgeving als Digital Services Act zou veel startups op een achterstand brengen op het gebied van digitalisering en het bijhouden van digitale (klant)gegevens’, vertelt Lucien Burm, voorzitter van Dutch Startup Association. ‘Bovendien betekent het veel extra kosten, iets wat we bijvoorbeeld ook zagen bij de invoering van de AVG.’

De belangenbehartigers doen suggesties om de Digital Services Act vorm te geven. Zo pleiten ze voor heldere aansprakelijkheidsregels voor platforms die content van derden hosten. Ook moeten startups niet verplicht worden alle inhoud die gebruikers op het platform uploaden, te controleren met filtertechnologieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De petitie is gebaseerd op dit rapport: https://alliedforstartups.org/wp-content/uploads/2020/10/Impact-of-DSA-on-EU-business-policy-paper-2020-10-23.pdf

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-11T12:08:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.