Blockchain-ontwikkelaar Storro failliet verklaard

Dit artikel delen:
Failliet

Storro, een bedrijf uit Hengelo dat data veilig claimt op te slaan in de cloud, is failliet verklaard. Deze spin-off van de Universiteit Twente kende problemen met de ontwikkeling van software. Storro gebruikt peer-to-peer blockchain-technologie. In combinatie met compartimentering en versleuteling van data moet dat leiden tot de verspreide en veilige opslag van data.

De beide directeuren Michel Eppink en Friso Stoffer hadden naar eigen zeggen nog één miljoen euro nodig om de software uit te ontwikkelen, maar de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL weigerde nog meer geld in het bedrijf te steken, aldus dagblad Tubantia. Twee particuliere investeerders willen wel verder, maar zonder Oost NL was dit moeilijk. Curator mr. J.M. Eringa denkt niet dat een doorstart mogelijk is. Zijn hoop is gevestigd op overnamekandidaten. Van die kant is interesse getoond.

Decentrale architectuur

Storro knipt data op in kleine stukjes en slaat alles via meerdere laptops op. Een cyberaanval zou bij een verspreide opslag op zelf gekozen locaties geen schade kunnen aanrichten. De oprichters claimden dat onrechtmatige surveillance, bedrijfsspionage en grote datalekken vrijwel onmogelijk zouden zijn. Ze hadden een sterk verhaal, maar hun decentrale architectuur blijkt lastig onder de knie te krijgen.

Storro worstelde al sinds 2015 met de software. Het bedrijf uit Hengelo, destijds opgericht door een groep studievrienden, wekte aanvankelijk hoge verwachtingen. Een indrukwekkende reeks van prijzen waaronder de European Leadership Award en de Young Technology Award, werd in de wacht gesleept. In 2017 veroverde Storro een zevende plaats bij de Computable Awards in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar. De belofte een veilig internet te creëren sprak de jury aan. Verspreide opslag zou een welkome aanvulling zijn op gecentraliseerde cloudopslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-12T14:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.