Semi versnelt ontwikkeling vector-databases

Nederlandse startup boven op derde golf in database-technologie

Dit artikel delen:

Semi Technologies kan dankzij een kapitaalinjectie van zestien miljoen dollar de ontwikkeling versnellen van zijn vector-databases. Het Amsterdamse bedrijf verwacht dat dit nieuwe type database een nieuw tijdperk van 'ai-first'-database-technologie inluidt.

De Weaviate-vectorzoekdatabase, gebaseerd op opensource, trekt momenteel veel aandacht. Vroegere databases sloegen alleen ruwe gegevens op, maar Weaviate slaat gegevens op die worden verwerkt door machine learning (ml)-modellen. Daardoor kunnen gebruikers hun gegevens beter indexeren en doorzoeken, aldus Semi 

Geldschieters uit Silicon Valley zorgen voor nieuw kapitaal, nadat eerder in augustus 2020 Zetta Venture Partners met deelname van ING Ventures een kleine startfinanciering hadden gegeven. De nieuwe investering is mede mogelijk gemaakt door New Enterprise Associates (NEA) en Cortical Ventures. Het groeigeld stelt Semi in staat om het eigen team, de gebruikersgemeenschap en een selectie van partners uit te breiden. Ook kunnen de Amsterdammers het aantal use-cases te verhogen, en ml-modellen en -modules maken en verfijnen.

Semi Technologies komt voort uit ING Labs. De oprichters - ceo Bob Van Luijt, cto Etienne Dilocker en coo Micha Verhagen - wilden een democratischere aanpak ontwikkelen voor zoekmogelijkheden. Tot nu toe bepaalde een handvol grote tech-bedrijven wat er gebeurde. Semi geeft klanten de mogelijkheid om het op hun eigen infrastructuur te draaien. Ze kunnen daardoor de controle over hun gegevens behouden, veilig achter firewalls. Ook kan Weaviate werken als een beheerd saas-aanbod waar je jezelf met één klik toegang tot verschaft.

Derde golf

‘Wij vertegenwoordigen een derde golf in databasetechnologie’, zegt Van Luijt. ‘De heerschappij van Oracle met SQL werd gevolgd door opensource-NoSQL-databases die werden gepionierd door bedrijven als MongoDB. Weaviate geeft elke onderneming het voordeel van databases die zijn gebouwd met ml en deep learning als kern. De eerste use-cases waren natuurlijke taal, maar we onderzoeken ook afbeeldingen, video's, audio en zelfs esoterische gevallen zoals grafiek- of gen-insluitingen.’

Semi Technologies biedt producten en diensten aan rond deze Weaviate-opensource-oplossing. Het aanbod omvat beheerde services, een service-licentieovereenkomst en ondersteuning. Weaviate is meer dan 700.000 keer gedownload, een aantal dat maandelijks groeit met ongeveer dertig procent. Honderden gebruikers hebben Weaviate gebruikt in meer dan honderd verschillende use-cases. Deze omvatten technologie, financiën, media, cybersecurity, gezondheidszorg en veel andere industrieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-23T14:38:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.