Deelplatform Peerby haalt 2,3 miljoen euro op

Dit artikel delen:

De Amsterdamse startup Peerby krijgt een kapitaalinjectie van 2,3 miljoen euro. Het geld is afkomstig van investeerders Loyal uit Toronto, Shamrock Ventures uit Amsterdam en bestaande aandeelhouders waaronder veel crowdfunders. Het bedrijf wendt de miljoenen aan voor expansie binnen Nederland en daarbuiten.

Peerby werd in 2012 opgezet als online-platform voor het met de buurt delen van goederen zoals gereedschap, elektronica, fietsen en tuinartikelen. Na een periode van groei, investeringen en internationalisering, kwam er in 2017 de klad in. Het financieel model bleek niet haalbaar en een ommezwaai was nodig.

In 2019 werd het platform geheel vernieuwd en er kwam een betaald lidmaatschap. Bovendien haalde het bedrijf geld op via crowdfunding. Ruim negenhonderd mensen verstrekten het 'nieuwe' Peerby destijds een lening. Deze enthousiastelingen kregen in de afgelopen investeringsronde de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden, iets wat meer dan de helft wilde. Velen besloten zelfs aandelen bij te kopen.

Groei

"Iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie"

Het nieuwe kapitaal, verstrekt door de twee investeringsmaatschappijen en veel bestaande aandeelhouders, gebruikt het bedrijf om verder te groeien. De groei is voorzien in middelgrote Nederlandse steden en later ook naar steden in België. Vanaf eind dit jaar komen ook andere landen in het vizier. Volgens het bedrijf stappen de nieuwe investeerders in vanwege de potentie die Peerby zou hebben op economisch en duurzaamheidsvlak. 'Iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie', meldt oprichter en directeur Daan Weddepohl.

Volgens Weddepohl is deze maand de eerste winstgevende maand sinds de vernieuwing in 2019. Zowel in 2020 als in 2021 verdrievoudigde de omzet ten opzichte van het jaar ervoor, meldt hij. Dit komt voornamelijk door de introductie van het betaalde lidmaatschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-31T14:22:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.