QuiX Quantum krijgt 5,5 mln voor fotonische superchip

Bedrijf uit Enschede forceert doorbraak in quantum computing

Dit artikel delen:

QuiX Quantum, fabrikant van kwantumprocessors, heeft een investering van 5,5 miljoen euro binnengehaald. Deze financiering brengt de startup uit Enschede een stap dichter bij het lanceren van 's werelds krachtigste fotonische quantumcomputer.

Het is ook de eerste grote investering van PhotonDelta sinds het 1,1 miljard euro aan investeringen ontving om het Nederlandse fotonica-ecosysteem uit te breiden. Ook het venture capital-fonds Forward.one en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost.nl doen mee.

QuiX hoopt dat zijn processors de standaard worden voor fotonische quantum processing. Op dit gebied is het bedrijf al marktleider. Zijn fotonische quantumprocessors werken bij kamertemperatuur, waardoor ze veel goedkoper en kleiner zijn. Deze processors worden gebruikt in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Hongarije, vooral vanwege hun recordbrekende vermogen.

QuiX verwacht begin volgend jaar een volledig fotonische quantumcomputer op basis van zijn 20-qumode processor te lanceren. Later dat jaar moet de productie starten van een nieuwe generatie fotonische processors (van 50-qumode) die volgens Hengesbach baanbrekend zal zijn.

Qumodes

De nieuwe financiering volgt op de benoeming van Stefan Hengesbach tot nieuwe directeur van QuiX. Deze ervaren bestuurder uit de fotonica-industrie volgt Hans van den Vlekkert op, die samen met technisch directeur Jelmer Renema het bedrijf uit de grond stampte.  

Qumodes zijn het optische equivalent van qubits. Qubits vertegenwoordigen de snelheid waarmee een quantumcomputer berekeningen kan uitvoeren. De kwaliteit van de processor wordt bepaald door de hoeveelheid licht die verloren gaat bij het passeren van de processor; hoe minder hoe beter. QuiX is erin geslaagd een processor te maken die zeer lage optische verliezen kent en tegelijkertijd het grootste aantal qumodes heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures Computable Next

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-07T00:44:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.