Superlaser op chip maakt apparatuur compact

Twentse doorbraak bij geïntegreerde fotonica

Dit artikel delen:

De Universiteit Twente is erin geslaagd een uiterst efficiënte witlicht-laser op een chip te ontwikkelen. Dat betekent een doorbraak op het gebied van geïntegreerde fotonica.

Dankzij de ontdekking ontstaat de mogelijkheid compacte apparatuur voor medische beeldvorming en chemische detectie alsmede lidar-systemen (voor zelfrijdende voertuigen) te maken. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Photonics Research.

Normaal gesproken zenden lasers coherent licht uit, ofwel lichtgolven die identiek zijn in frequentie en vorm. Coherent licht kan als smalle bundel extreme afstanden afleggen met weinig ruis. Maar dit betekent ook dat lasers slechts één kleur licht uitzenden. Dit beperkt het aantal toepassingen.

Zogenoemde supercontinuum-lasers kunnen een heel kleurenspectrum produceren en daardoor dus wit zijn. Ze worden gebruikt in 3d-beeldvormingsapparatuur. Het blijkt echter dat het genereren van deze brede bandbreedte van kleuren een hoog piekvermogen (pulsenergie) kost. Ook zijn de lasers groot en moeten ze in een laboratorium worden gestabiliseerd. Dit maakt ze duur en minder bruikbaar dan verwacht.

Golfgeleiders

De onderzoekers van de Universiteit Twente wisten het hoge piekvermogen te verminderen. Hiervoor gebruikten ze 'sign-alternating-dispersion golfgeleiders'. Deze golfgeleiders zijn ontworpen om de spreiding van licht te regelen door de lichtbundel afwisselend breder en smaller te maken. ‘Met deze methode hebben we de hoeveelheid benodigde pulsenergie ongeveer duizend maal verminderd in vergelijking met traditionele methoden,’ aldus UT-onderzoeker Haider Zia.

De in Pakistan geboren Canadees is de UT-spin-off Superlight Photonics begonnen. Deze startup wil de basisbron verder vercommercialiseren. Vervolgens denkt Zia deze lasers te kunnen toepassen in apparatuur die opticiens gebruiken om 3d-beelden van ogen te maken. Bij verdergaande miniaturisatie kan een handheld-apparaat ontstaan wat veel handiger is.

Artsen die op zicht werken, zijn straks in staat onderzoeken te doen zonder laboratorium. Zia ziet ook mogelijkheden om hiermee datacenters te verkleinen en energiezuiniger te maken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures Computable Next

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-14T10:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.