Prins Constantijn drie jaar door als tech-aanjager

Dit artikel delen:

Prins Constantijn van Oranje blijft zich als speciaal gezant inzetten voor Techleap, de non-profit organisatie die het tech-ecosysteem van Nederland verder moet opstuwen. Het kabinet heeft, op voordracht van minister Micky Adriaansens (EZK), besloten om nog drie jaar door te gaan met Techleap.nl en de prins als ‘uithangbord’, promotor en aanjager.

De prins is blij dat het kabinet extra stappen wil zetten om het Nederlandse startup en scale-up ondernemingsklimaat een vaste plek te geven in de Europese top. Technologie moet de banen van morgen creëren, zegt hij. Maar bepalend wordt welke kwantitatieve doelen het kabinet gaat stellen om deze ambitie waar te maken, aldus Constantijn.

De nadruk in het nieuwe beleid ligt op groeimarkten als energie, biotechnologie, circulariteit, quantum en fotonica.

Het kabinet heeft vijf uitgewerkte ambities vastgesteld voor financiering, talent, techbanen, doorgroei naar scale-ups en focus op kennisintensieve startups (deep tech). Volgens minister Adriaansens is de fundering voor een ambitieus startup- en scale-upbeleid de afgelopen jaren gelegd. Ze vindt wel dat private partijen meer kunnen doen.  

Adriaansens: ‘Om aan de Europese top te blijven, moet er meer financiering uit Nederland zelf en de EU beschikbaar komen voor de scale-up fase. En moet de focus liggen op kennisintensieve startups die onderzoek omzetten in bedrijvigheid, omdat daar de beste groeikansen liggen. Institutionele beleggers zijn hierin een onmisbare schakel, maar ontbreken te vaak. Het kabinet gaat hen samen met durfkapitaalfondsen mobiliseren.’

Ook heeft het kabinet 38 miljoen euro vrijgemaakt om de regeling Vroege fase financiering voort te zetten. De zogenoemde Seed Capital-regeling krijgt bovendien vaker een inzet op deep tech. Daarnaast zet de minister in op het versterken van de samenwerking tussen financiers, zodat startende ondernemers financiering eenvoudiger kunnen vinden.

Verder onderzoekt het kabinet dit jaar een aantrekkelijke regeling voor medewerkersparticipatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed artikel, maar hoe en wat als iemand een idee wil aanbrengen (inbrengen)? Is er een contactpersoon, telefoonnummer enz.?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures Computable Next

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-30T12:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.