ECMA krijgt scherpe kritiek op OpenXML

Dit artikel delen:

Sun Microsystems voegt zich bij tegenstemmer IBM voor de ECMA-standaardisatie van OpenXML. Feit is dat Microsofts nieuwe bestandsformaat nu wel een internationale standaard is.

Een comité met vertegenwoordigers van Apple, Intel, Novell en Toshiba en ‘buitenstaander' the British Library hebben op 7 december Office OpenXML aangenomen als de ECMA 376-standaard. IBM stemde tegen de standaardisatie. Bestuurder Bob Sutor van IBM stelt dat het proces "niets meer was dan een standaardisatie van de formaten van Microsoft voor de eigen producten". Sun en IBM steunen Open Document Format (ODF), een op XML gebaseerde rivaal die al door de ISO is verheven tot internationale standaard.

Chief open source officer Simon Phipps van Sun sprak op 11 december tijdens een persbijeenkomst zijn twijfel uit over de levensvatbaarheid van OpenXML als een open standaard en stelde vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Ecma. "Ecma is gewend aan vrij simpele standaarden", meent Phipps. "De aanvraag van OpenXML telt zesduizend pagina's. Stel je voor hoeveel werk het kost om die specificatie in te voeren."
Sutor van IBM uit op zijn weblog ook twijfels hoe succesvol derden zijn met hun pogingen om OpenXML te steunen. "Volg hoe het Novell en Corel vergaat met de implementatie ervan", schrijft hij. "En pas op voor degene die deze bedrijven de schuld of open source zelf geven als het niet lukt. De kern van het probleem kan in de eerste plaats wel eens bij Micorsoft Office OpenXML liggen."

Martin Veitch, IT Week

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe terecht de kritiek van de genoemde partijen in dit artikel ook is ( zie bijvoorbeeld mijn eerdere reaktie op de URL http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=1791605#1791901 ), het is dus nu wel een feit dat het een standaard is. De ECMA kan dit niet terugdraaien.

ECMA is vanouds een snel reagerende organisatie die sneller dan menig ander kan "rubber stampen": er hangt dan ook snel een zegel van goedkeuring aan dat er niet zomaar afkan. Maar voor een echte status van Open XML zal pas sprake zijn als ook ISO via een van zijn groepen dit proces afrondt en deze organisatie gaat nooit over één nacht ijs. Het misbaar van IBM, SUN e.v.a. hoort bij de strijd om marktdominantie; deze partijen zouden zelf een machtspositie à la Microsoft zeker niet afwijzen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Sun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-18T11:08:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.