Microsoft dient PDF-alternatief in

Dit artikel delen:

Microsoft heeft zijn bestandsformaat XPS (XML Paper Specification) ingediend bij een subcommissie van standaardisatie-organisatie Ecma (European Computers Manufacturers Association). XPS is een tegenhanger voor het pdf-formaat van Adobe.

De fabrikant van Windows en Office kondigde deze intentie in oktober vorig jaar al aan. Het zou daarmee een monopolieconflict met Adobe mooi omzeilen. Die leverancier van pdf-programmatuur klaagde bij de Europese Commissie over de aanwezigheid van pdf-opslagmogelijkheden in Microsoft-software, wat uiteindelijk enigszins is teruggedraaid. Office 2007-gebruikers krijgen die mogelijkheid niet standaard, maar moeten die zelf downloaden en installeren.

De beoogde standaardisatie van XPS zou dan consistent zijn met de bestaande implementaties van dat bestandsformaat. Dat is op dit moment alleen in software van Microsoft zelf. Overigens heeft Adobe zijn pdf, nu de facto marktstandaard maar niet echt open, ter goedkeuring ingediend bij standaardisatie-organisatie ISO.

Onder meer IBM en de opensourcegemeenschap hebben al protest aangetekend tegen Microsofts standaardisatiestreven voor XPS. Dat bestandsformaat zou niet open zijn en dus niet de titel van open standaard mogen dragen. "De standaard zou compatibel moeten zijn met de implementatie van Microsoft, wat de enige implementatie is. Dat is niet open, dat is niet onafhankelijk", stelt vice-president Bob Sutor, bij IBM verantwoordelijk voor open source en open standaarden.

XPS (codenaam Metro) is in april 2005 geïntroduceerd als printertechnologie in het toen nog aanstaande Windows Vista. Microsoft-topman Bill Gates onthulde de PDF-tegenhanger op de WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) in Seattle, waar zijn bedrijf plannen en technologie voor de toekomst toont. Adobe reageerde aanvankelijk minzaam; het zei Metro niet als concurrentie te zien.

Eerder protesteerden IBM en Sun ook al tegen de standaardisatie van het door Microsoft ontwikkelde OpenXML. De Ecma heeft eerder al het voor kantoorwerk bedoelde OpenXML tot officiële standaard verheven. De Amerikaanse softwareproducent heeft dat formaat geïntroduceerd (als default bestandsformaat) in de nieuwste versie 2007 van zijn applicatiepakket Office.

Met de Ecma-goedkeuring op zak is Microsoft een versnelde procedure voor goedkeuring ingegaan bij standaardisatie-organisatie ISO. Het concurrerende bestandsformaat odf (Open Document Format) was eerder al verheven tot officiële ISO-standaard. Inmiddels zijn er ook her en der conversietools verschenen voor deze bestandsformaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-02T16:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.