IBM bouwt nieuw aangiftesysteem voor douane

Dit artikel delen:

De Nederlandse douane en IBM hebben een tienjarige overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling, implementatie en het beheer van een nieuw geautomatiseerd aangiftesysteem bij de douane.

IBM levert een nieuw aangiftebeheersysteem aan de Nederlandse douane. Het gaat om de ontwikkeling implementatie, ondersteuning en het onderhoud van het systeem voor aangiften van de import en export van producten. Het systeem moet voldoen aan nieuwe wetgeving die door de Europese Commissie is vastgelegd in een strategisch meerjarenplan (MASP, multi annual strategic plan). Om aan die regels te voldoen moeten in vergelijking met het oude systeem veel wijzigingen worden doorgevoerd.

IBM verleent de douane licenties voor DMS (Declaration Management System) een standaardpakket dat deel uitmaakt van het complete eCustoms framework van IBM. Het eCustoms framework is zo ontworpen dat het met nieuwe ontwikkelingen kan meegroeien, zodat de klant aan het transformatieproces kan beginnen zonder alles in één keer te hoeven wijzigen. Verschillende modules uit dat framework zijn ook aan andere Europese lidstaten geleverd zoals Emcs (excise movement control system) een controlesysteem voor accijnzen.

Hergebruik

De ontwikkelingskosten moeten gedrukt worden door hergebruik van onderdelen van het oude systeem. Volgens IBM beschikt het nieuwe systeem over ruime integratiemogelijkheden met andere pakketten en is het framework platform-onafhankelijk. Dat moet zorgen voor ruime interne en externe  samenwerkingsmogelijkheden.

De overeenkomst is in september 2008 getekend. Het werk aan het project is al begonnen en het nieuwe systeem zal naar verwachting in januari 2010 operationeel zijn.
De Nederlandse douane is een onderdeel van de Belastingsdienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-15T13:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.