Invoering EPD ligt enorm achter op schema

Nog geen 5 procent van zorgverleners deelt gegevens

Het aantal ziekenhuizen, apothekers en huisartsenposten dat op dit moment gegevens kan uitwisselen via het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) ligt op driehonderd. Dat is nog geen vijf procent van het aantal zorginstellingen dat in 2010 moet zijn aangesloten op het EPD. In 2010 moeten 6368 ziekenhuizen, apothekers en huisartsenposten via het landelijk schakelpunt (lsp) gegevens uitwisselen. Halverwege 2009 had de teller eigenlijk op achthonderd moeten staan. Die planning is niet gehaald.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Het  ministerie meldt dat er op dit moment zo'n driehonderd zorginstellingen via het landelijk schakelpunt medische gegevens uitwisselen. Het ministerie kan geen uitsplitsing geven van het aantal aansluitingen per regio of per groepen als huisartsen, ziekenhuizen en apothekers.

In 2010 moeten 6368 zorgaanbieders zijn aangesloten op het EPD. Het gaat om 4321 huisartsenpraktijken, 127 huisartsenposten, 1825 apotheken en 95 ziekenhuizen. Die aantallen staan in een brief die minister Klink begin 2009 aan de Tweede Kamer stuurde. De minister schrijft: 'Voor de eerste helft van 2009 staan achthonderd aansluitingen op de planning. Voor de tweede helft van 2009 wordt gestreefd naar het aansluiten van 2500 tot 3000 nieuwe aansluitingen.' Eerder stelde artsenorganisatie KNMG dat de verplichte invoering van het EPD niet haalbaar is.

'Toename aansluitingen medio 2009'

Minister Klink verwachtte in januari dat het aantal aansluitingen in de tweede helft van 2009 zou toenemen doordat steeds meer ict-leveranciers gekwalificeerd zijn tot zorgleverancier. 'De leveranciers hebben medio 2009 ervaring opgedaan met het aansluiten van hun eerste klanten. Op grond van die ervaring kunnen die dienstverleners in een hoger tempo de zorgaanbieders aansluiten op het landelijk schakelpunt', aldus de minister.

Voor aansluiting op het EPD moeten zorginformatiesystemen voldoen aan de eisen voor een Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ). Leveranciers van automatiseringssystemen en netwerkleveranciers die de verbindingen tussen zorgverleners en het landelijk schakelpunt leveren, moeten voldoen aan XIS-typekwalificatienormen.

EPD

Het landelijk EPD wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk EPD. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.

Het EPD is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk (landelijk schakelpunt) waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.

De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken maar Minister Klink van Volksgezonheid Welzijn en Sport (VWS) besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaar van die termijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Artsen: Invoering EPD in 2010 is niet haalbaar

Nederlandse zorg niet klaar voor EPD

Invoering EPD loopt vertraging op

Inleiding van het Klink-EPD

Minister: hackers moeten EPD opnieuw testen

Pharmapartners: EPD moet aangepast worden

VWS kan vraag beveiliging EPD niet aan

Klink: Onveilige systemen vertragen EPD

Minister wil invoering EPD uitstellen

Ziekenhuizen zien EPD niet zitten

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Senaat blijft tegen opzet landelijk EPD

Minister stelt EPD-debat uit na vragen Senaat

Risicoanalyse: SMS-authenticatie EPD is onveilig

Aansluiting op EPD is voorlopig niet verplicht

Senaat schort invoering van EPD op

EPD stuit op verzet in Eerste Kamer

UvA en VWS steggelen over beveiliging EPD

VWS: kritiek op EPD is ongegrond

Studie legt lekken in beveiliging EPD bloot

Nictiz zoekt nieuwe beheerder voor LSP

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

Klink stelt verwachting EPD opnieuw bij

VWS stemt in met gebruik regionale EPD’s

Centric en Intersystems bundelen krachten in de zorg


Reacties

Dat ziet er goed uit, nu nog een schandaal met de beveiliging en misschien gaan er dan een paar mensen nadenken over de zin en onzin van een dergelijk projekt.

Het is duidelijk dat er te weinig ICTer zijn met een medische achtergrond die ook nog wat over beveiliging weten.

Het is eigenlijk dolkomisch dat ziekenhuizen en artsen het EPD helemaal niet zien zitten, maar een minister het erdoor wil drukken.
Dat een EPD tot minder verrichtingen gaat leiden zal na afloop vanzelf duidelijk worden, daarvoor moet het principe van beloning nieuw vormgegeven worden.

Iets waar ik moeite mee heb om te vinden is de complete(!) begroting van het EPD. Ik zie enkel hier of daar een bedrag. Dat geef ik toe, kan aan mij liggen, maar waar zijn de budgetten voor dit project te vinden?

Gebruik als netwerkverbinding de Betuwelijn! Die is al aangelegd.

Wat een gedoe.
LifeNexis in de US werkt aan de EDP oplossing.
Iedereen zal het mooi vinden, praktisch, handig, kostenbesparend vinden.
Op basis van een patentgebaseerde encryptietechnologie worden ieders 'medical records' in een micropeecee tergrote van een chip gebakken. Deze chip zit op je crditcard, op het pasje van je verzekeraar of, nog beter, in een PHC (Personal Health Card) tergrote van een bankpasje.


De meeste verbeteringen maken een moeilijk implementatie proces door zo ook het EPD. Maar wanneer het eenmaal succesvol is ge?mplementeerd levert het ook werkelijk wat op.

Wanneer alle Nederlandse ziekenhuizen succesvol het EPD implementeren kunnen er jaarlijks ongeveer 26.000 foutieve medicatie toedieningen worden voorkomen. Daarbij komt dat de geschatte kosten per fout is geschat op meer dan ?4.400 en daarmee een flinke en onnodige kostenpost is.

Maar nogmaals, niet alle veranderingen zijn makkelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-05T14:36:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.