Machtsstrijd bij Exact leidt tot vertrek ceo en cfo

Dit artikel delen:

Exact-ceo Lucas Brentjes en cfo Bert Groenewegen leggen per 15 oktober hun functie neer. De raad van commissarissen van de softwarebouwer zoekt eerst vervangers en stapt daarna ook op. Reden is een 'fundamenteel verschil van inzicht' over de bedrijfsvoering.

De terugkeer van mede-oprichter Eduard Hagens na tien maanden verlof om een wereldreis te maken, heeft het nodige losgemaakt. De als 'control-freak' bekendstaande Hagens, die weer gaat optreden als ceo, is voorstander van een gecentraliseerde aanpak binnen zijn bedrijf. Tijdens zijn afwezigheid heeft het huidige management de verantwoordelijkheid lager in de onderneming gelegd. Aangezien beide partijen geen overeenstemming konden bereiken over de juiste aanpak, hebben Brentjes en Groenewegen te kennen gegeven hun functies neer te leggen per 15 oktober. Door de vertrouwensbreuk ziet ook de raad van commissarissen zich genoodzaakt op te stappen. Zij blijven echter aan totdat er vervanging is. Volgens Het Financieele Dagblad willen Hagens en een aantal aandeelhouders daar niet op wachten en beleggen zij een bijzondere aandeelhoudersvergadering om de commissarissen zelf te ontslaan.

Door het aftreden van Brentjes en Groenewegen verliest Exact meer dan 35 jaar ervaring, schrijft Fortis Bank in zijn advies. Afgelopen november werd Brentjes tot ceo benoemd toen Hagens op wereldreis vertrok. Tegen Het Financieel Dagblad zegt hij: "Ik wilde de onderneming graag in een nieuwe fase brengen. Eduard heeft een duidelijk centralistische aanpak. Ik wilde meer delegeren door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het bestuur en het operationeel management." Deze decentralisatie werd Brentjes uiteindelijk fataal toen Hagens zich medio augustus weer meldde bij zijn bedrijf.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 17 september 2004.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-16T13:06:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.