Minister wacht kamerdebat over Microsoft-contract

Dit artikel delen:

Kamerlid Kees Vendrik van Groenlinks wil zodra de Tweede Kamer terug is van reces debatteren over het mantelcontract tussen overheid en Microsoft. Vendrik is ontevreden met de antwoorden van het ministerie van Justitie als zou het alleen om bestaande licenties gaan.

Dat stelde het Tweede Kamerlid vanmiddag. "In weerwil van een kamermotie, kiest men ervoor om voor jaren aan Microsoft vast te zitten."
Hij denkt dat het onderhandelingsteam van de overheid sprak over meer dan een heronderhandeling van bestaande licenties: "Het gaat om miljoenen aan service, onderhoud, softwareopwaarderingen en het inrichten van nieuwe werkplekken. Het is belangrijk genoeg voor een paraplucontract."

Frapant is de overeenkomst tussen een raamovereenkomst van de overheid met erp-leverancier SAP en dit Microsoft-contract. Het ministerie van Financiën begon afgelopen zomer met de herziening van een staatscontract met SAP. "Herziening hiervan is niet verenigbaar met principes van het Europees aanbestedingsrecht, non-discriminatie, objectiviteit en transparantie. Herziening is daarom alleen mogelijk indien tegelijkertijd met andere leveranciers vergelijkbare afspraken worden gemaakt", aldus een inleidende tekst op de VNG-website. Nu het contract herzien wordt en Europees moet worden aanbesteed, kunnen ook gemeenten ervan profiteren, aldus de VNG.

Wat Microsoft betreft, zo schrijf Justitie vorige week aan de Tweede Kamer, dat het alleen gaat om aanpassing van voorwaarden die in de toekomst gaan gelden met betrekking tot reeds afgenomen Microsoftproducten. "Daarover kan niet met enig andere marktpartij worden onderhandeld."
Vendrik wil meer weten over de twee contract-herzieningen: "Dat Europese regels geschonden zijn is tot daar aan toe. Erger is dat men een kamermotie negeert."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-05T14:40:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.