Bijna 1 op 5 secretaresses raakt baan kwijt door ICT

Dit artikel delen:

Bijna één op de vijf secretaresses verloor de afgelopen drie jaar haar baan door de opkomst van automatisering en digitalisering. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Veel van haar taken zijn geautomatiseerd en dat kost vooral lager en middelbaar opgeleide administratief medewerkers hun baan, zo blijkt uit cijfers van de organisatie. De vraag naar hoger opgeleid administratief personeel, zoals managementsecretaresses, neemt juist toe.

UWV meldt op Nationale Secretaressedag dat in de afgelopen drie jaar het aantal banen voor secretaresses flink is gedaald. Door automatisering en digitalisering van taken nam tussen 2013 en 2016 het aantal secretariële banen met 11.000 af, een daling van negentien procent.
Volgens de organisatie zijn vooral banen op laag of middelbaar niveau verdwenen door de opkomst van ict. Het gaat dan bijvoorbeeld om administratief medewerkers, secretariaatsmedewerkers en receptionisten.

UWV licht toe: 'De dienstverlening aan klanten - bijvoorbeeld bij banken en bij overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst – is sterk veranderd. Klanten kunnen vaak zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorgeven.' Eind maart 2017 verstrekte UWV ongeveer 95 duizend WW-uitkeringen aan mensen met een economisch-administratief beroep. Ruim een kwart wordt verstrekt aan laagopgeleiden. Die groep maakt dertien procent uit van het aantal werkzame krachten.

In een factsheet over de arbeidsmarkt voor administratieve beroepen, gaat het verder in op de ontwikkelingen binnen dat werkveld. Daar staat onder meer in dat het aantal administratieve krachten op lager en middelbaar niveau tussen 2013 en 2016 daalde met bijna 39.000 banen (vijf procent).

'Banen voor hoger administratief personeel trekken aan'

UWV: 'Met name onder secretaresses is de banenkrimp sterk. Daar staat tegenover dat de vraag naar hoger administratief personeel aantrekt. Het gaat dan om beroepen zoals hypotheekadviseur en registeraccountant.'
Het licht toe dat de rol van de secretaresse de afgelopen jaren veranderd is. 'In sommige organisaties wordt het takenpakket verbreed met financiën, hr en evenementenbeheer. Van de managementassistent van nu wordt steeds vaker verwacht dat zij of hij zich flexibel en pro-actief opstelt binnen het team en de organisatie. Secretarieel medewerkers moeten in toenemende mate beschikken over de juiste digitale vaardigheden en steeds vaker wordt kennis van buitenlandse talen gevraagd.'

Ook verschuift de functie naar een hoger niveau, zoals blijkt uit de stijgende vraag naar directiesecretaresses. UWV: 'De vraag naar administratief personeel op hbo- of wo-niveau neemt juist toe. Controle van gegevens, analytische vaardigheden en advies aan klanten zijn zaken die niet volledig zijn te automatiseren. Er is met name veel vraag naar hypotheekadviseurs, assistent-accountants en -controllers en registeraccountants.'

Lastig nieuwe baan vinden

Door de veranderingen in de functie en door de banenkrimp is het volgens UWV momenteel lastig voor werkzoekende secretaresses om werk te vinden en is de concurrentie onder werkzoekenden groot. Kansrijke overstapmogelijkheden liggen volgens de organisatie vaak buiten het administratieve werkveld, zoals op het terrein van klantcontact, marketing of arbeidsbemiddeling.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook dat is een volkomen voorspellbare ontwikkeling in de verdere toename en implementatie van IT. Helaas.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-20T10:40:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.