Waals Odoo stapt in select clubje van ‘unicorns’

Dit artikel delen:

Ceo Fabien Pinckaers van Odoo

Het Amerikaanse investeringsfonds Summit Partners heeft voor 180 miljoen dollar twee bestaande aandeelhouders uitgekocht bij het Waalse Odoo. Dat schrijft De Tijd. Het softwarebedrijf zou daarmee 2 à 2,5 miljard dollar waard zijn, wat het meteen het hoogst gewaardeerde private technologiebedrijf van België maakt.

Odoo is daarmee geen unicorn, maar eigenlijk zelfs een dubbele unicorn. In ons land werden tot nog toe enkel de Brusselse big data-specialist Collibra en het webhostingbedrijf Team.Blue tot de unicorns gerekend.

In ruil voor de 180 miljoen dollar is Summit Partners nu de tweede grootste aandeelhouder in Odoo, na ceo Fabien Pinckaers. Summit koopt op die manier de bestaande aandeelhouders XAnge volledige en Sofinnova gedeeltelijk uit. De Amerikanen kopen ook bijna een procent Odoo-aandelen over van de Waalse investeerders SRIW en Noshaq. Summit is al anderhalf jaar in het kapitaal van Odoo aanwezig, voor iets meer dan 12 procent. Hoeveel het percentage van het fonds nu bedraagt, is niet bekend.

Odoo werd begin deze eeuw opgericht door Fabien Pinckers en maakt een rist toepassingen voor bedrijfsbeheer, van erp-pakketten tot crm- en boekhoudapplicaties. Het mikt vooral op bedrijven tot vijftig werknemers en wil zo een alternatief vormen voor onder meer SAP, Oracle en Microsoft Dynamics. De kiemen voor Odoo liggen in TinyERP, een open-bronpakket dat Pinckers opzette tijdens zijn studies aan de UCL in Louvain-la-Neuve. Sommige delen van Odoo’s software zijn nog steeds opensource, andere diensten zijn betalend. Op anderhalf jaar tijd groeide het aantal klanten van ongeveer 4,5 miljoen naar 7 miljoen.

Odoo heeft ongeveer 1.700 mensen in dienst, tegen eind dit jaar moeten dat er 2.200 zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn betere oplossingen, toen het noch OpenERP was, was het gestruktureerd en echt FOSS, nu is het een berg modules die op den duur niet zo voordelig zijn.

Er zijn 2 versies: Odoo Community = FOSS + Enterprise = betaald. Enterprise bestaat uit de Community versie met daarboven op betaalde Enterprise modules. Veel Enterprise functionaliteit is ook beschikbaar dmv thirdparty FOSS modules, veelal van de OCA, dit de community gemeenschap.

Dat is me bekend Mario. Odoo is echter een enorme verzameling van modules en een heel kleine core, dat betekent goed voor de leverancier, minder voor de klant, met al die modules moet er steeds wat worden geupdate met alle gevolgen van dien.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-30T10:05:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.