Drie partijen gaan Groningse datahub opzetten

De stad Groningen, havenbedrijf Groningen Seaports en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) zijn onder de naam Green Dataports een samenwerking gestart die ertoe moet leiden dat er meer datacenters gevestigd worden in de Groningse regio. Doel is om uit te groeien naar een datahub van formaat, dat als trekpleister dient voor grote wereldwijd opererende it-bedrijven, maar ook voor Europese en nationale dataverwerkers.

De komende jaren wordt er 54 miljoen euro geïnvesteerd in het Eemshaven-gebied, wat op dit moment vooral voor datacenters bedoeld is. ‘Wij doen dat onder de naam Eemshaven Dataport en zetten in op groene energie en zeer hoge leveringszekerheid’, zegt Robert van Tuinen, business manager Energyport & Dataport bij Groningen Seaports. ‘Er staat een van de grootste datacenters van Europa (30 megawatt) met nog wat kleinere. De afgelopen periode is gebleken dat ons concept aanslaat bij de doelgroep. Nederlands grootste windpark staat in onze haven en dat benutten we. Dit windpark gaat ook nog groeien de komende jaren.’

Servicecenter IBM

Groningen Seaports en de stad Groningen willen zich samen met de NOM profileren als één sterke locatie op de datacentermarkt. Hierin trekken de drie samen op, groeien ze samen uit tot een belangrijke datahub en wordt er samen geacquireerd. Daarbij hameren ze vooral op het totaalaanbod van onderscheidende bedrijventerreinen met uitstekende voorzieningen en een talentvolle arbeidsmarkt. Als voorbeeld wordt IBM genoemd dat recent gekozen heeft voor de stad Groningen en met zijn servicecenter wil inspelen op het groeiend tekort aan ict-specialisten.

Voor de komst van een datacenter naar een bepaald gebied is de aanwezigheid van voldoende energie van belang. De Eemshaven beschikt over in totaal achtduizend megawatt vanuit verschillende centrales, waterkracht-convertorstations met een verbinding met Noorwegen en windparken. Door deze overvloed is de leveringszekerheid enorm groot en is er in principe geen eigen back-upfaciliteit nodig. Mocht er een centrale uitvallen, dan kan een andere het direct overnemen.

Groen imago belangrijk

In de Eemshaven wordt er vooral gebruikt gemaakt van de energie van windmolens, want groene stroom, in combinatie met de bestaande infrastructuur, is voor Eemshaven Dataport een pluspunt gebleken. Voor veel it-bedrijven is een groen imago belangrijk en daarom nemen zij hun verantwoordelijkheid voor het hoge energieverbruik en gaan zij op zoek naar slimme energieoplossingen. De regio voorziet hier dus in.

Maar energie is niet de enige voorwaarde voor een datacenter, de locatie moet namelijk ook aangesloten worden. In de Eemshaven landt de trans-Atlantische optische vezelkabel van Tata aan en dus is er verbinding met een wereldwijd netwerk. Daarnaast is er de Groningen Internet Exchange als hub voor breedbandverbindingen. Ook zijn er verbindingsmogelijkheden met onder meer de exchanges van Amsterdam en Hamburg.

Glasvezelverbindingen

Om vanuit de regio meer focus te krijgen is gekozen voor een samenwerkingsvorm tussen Groningen Seaports, de NOM en stad Groningen. Van Tuinen: ‘Naast wereldwijd opererende it-bedrijven en Europese en nationale dataverwerkers werken we ook samen met ministeries bij grootschalige acquisitie, maar richten ons ook op Brussel waar het gaat om glasvezelverbindingen op internationaal niveau. Zo komt er al een kabel aan in Eemshaven die ons met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verbindt. De komende jaren verwachten we via het elektriciteitsnet verbindingen te maken met Denemarken en Noorwegen. Dan wordt de regio een datahub voor weer andere regio’s in de Europese Unie.’

Dataports Groningen Seaports

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

http://submarine-cable-map-2013.telegeography.com/

Toch is dat niet de meest voor de hand liggende locatie om een datacenter te bouwen. niet vanwege het zeeniveau, maar wel door de onderliggende geostructuur. De bodem zakt er voorlopig nog continue door de gaswinning. Het is inmiddels heel duidelijk dat dat inklinken" gepaard gaat met schokken en nog meer schokken. Dat nu is weer niet praktisch voor de uptime productie van het datacentrumeen datacentrum. Gezien het kaartje van de link van Ewout, (leuke link Ewout!), zijn er meer plaatsen die (veel beter) geschikt zijn.

Heren, datacenters hebben nog steeds heel veel energie nodig, zoals jullie weten. De energiecentrales zijn er al in en bij de Eemshaven. En als je dichtbij zit, dan heb je minder transportkosten (veel energieverliezen). Dat scheelt heel veel geld en is goed voor je imago. Dus de Eemshaven is nog niet zo’n slechte plek voor een datacenter. Google / NSA zitten er al.

Verder wil Groningen graag wat hectares verkopen na de mislukkingen op het gebied van olie- en chemie- en fruitactiviteiten en het liefst ook nog eens extra hectares kunnen aankopen onder de mom van groene datahub.

@ICT-er

Ik ben me terdege bewust van de infrastructurele voorzieningen, draadloos en volledig groene stroom bestaat tenslotte nog steeds niet. De ophef over de kolencentrale ben ik dan ook nog niet vergeten. Grappige is trouwens dat het opgenomen vermogen belangrijker lijkt dat de toegevoegde waarde, je moet blijkbaar toch wat met al die stroom die je opwekt.

@Ewout, natuurlijk wil men de beschikbare stroom verkopen en ook als “Energy Valley” meedoen aan groene stroom ontwikkeling.
Maar als het lage gebied rond de Eems-Dollard belangrijker wordt voor niet alleen gas en electriciteit, maar ook voor data, dan krijgt men eerder extra geld voor de gewenste dijkversterkingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-06T14:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.