HP-Homij realiseert overheidsdatacenter Rijswijk

Dit artikel delen:

Het samenwerkingsverband HP-Homij heeft de aanbesteding gewonnen voor de realisatie van het overheidsdatacenter 'de Haagse Vierkante Kilometer' in de gemeente Rijswijk. HP verzorgt daarbij het ontwerp; Homij Technische Installaties is verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud. Het computercentrum komt in het bestaande Rijksbedrijvencentrum op het bedrijventerrein Plaspoelpolder. De oplevering is voorzien in het laatste kwartaal van 2014.

Van het overheidsdatacenter in Rijswijk gaan negen bestuursdepartementen en diverse uitvoeringsorganisaties van het Rijk gebruikmaken. De aanbesteding is begeleid door de Rijksgebouwendienst (RGD) en het Shared Service Centrum ICT (SSC-ICT), de ict-werkplekbeheerder van vijf ministeries (I&M, VWS, SZW, BZK en Financiën). In dit geval wordt er geen nieuw datacenter gebouwd maar komt die in het bestaande Rijksbedrijvencentrum op het bedrijventerrein Plaspoelpolder. Het gebruik maken van een bestaand overheidsgebouw past in het huisvestingbeleid om bestaande rijkspanden efficiënt in te zetten. Met gebruikmaking van innovatieve technieken verwachten SSC-ICT en RGD dat het datacenter energiezuinig wordt.

Terugbrengen

In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk 66 datacentra terug tot vier grote locaties. Het terugbrengen van het aantal datacenters past in het beleid van het kabinet naar een efficiënte en compacte rijksdienst. Voor de samenvoeging van de datacenters is het Programma Consolidatie Datacenters opgesteld. Er zijn al twee datacentra open: het Overheidsdatacenter Noord in Groningen, nieuwbouw die door KPN en Digital Realty Trust is neergezet, en het Rijksoverheid Datacenter in Amsterdam waarbij ruimte is gehuurd bij twee datacenters van Equinix: een in Science Park en de andere in Amsterdam-Zuidoost. Ze vormen elkaars backup.

Het vierde overheidsdatacenter is van de Belastingdienst in Apeldoorn. Hier moet nog een partij worden aangetrokken om dit datacenter aan te passen en te moderniseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T09:19:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.