Rijk telt geen 64 maar 66 datacentra

Equinix AMS3 Science Park Amsterdam

Equinix-datacenter in Science Park

In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk geen 64 maar 66 datacentra terug tot vier grote locaties. Dat meldde Maarten Hillenaar, chief information officer (cio) van het Rijk, bij de opening van het eerste Overheidsdatacenter, dat door Equinix is ingericht. In totaal gaat het om zo'n honderd datacenterruimtes, omdat sommige van de 66 locaties meerdere datacenterruimtes hebben.

Het Rijk sprak geruime tijd over 64 datacenterlocaties die gebundeld zouden worden. In een videoboodschap, die ter gelegenheid van de opening bij Equinix was opgenomen, spreekt Rijks-cio Maarten Hillenaar van '64 en een beetje meer', als het gaat om het aantal datacentra van het Rijk die moeten worden teruggebracht. Navraag bij het ministerie van BZK leert dat het aantal van 64 dateert uit een inventarisatie in 2009. 'Daarbij zijn kleine voorzieningen die in hetzelfde pand als de primaire datacenterruimte meegeteld bij de primaire datacenterruimte', zegt woordvoerder Vincent van Steen.' Tevens zijn datacenterruimtes die door meerdere organisaties werden gebruikt veelal geteld als één locatie. Omdat het aantal vierkante meter, energie & koelbehoefte alsmede  de hoeveelheid racks en hardware bepalend zijn voor de kosten is het effect van een andere benadering van het aantal datacentra nul.'

Hertelling

Volgens de woordvoerder is sluiting van een datacenter geen kwestie van enkel het licht uit doen. 'Sluiting kan in de vorm zijn van de beëindiging van een huurcontract, het ontmantelen van de ruimte of het ombouwen van de ruimte naar kantoor of andere vormen van hergebruik anders dan als datacenterruimte voor het Rijk.' Hij legt uit dat vanwege de sturing op de sluiting het belang is om expliciet zicht te hebben op alle ruimtes. Daarom zijn er na een nieuwe inventarisatie op dit moment 66 datacenterlocaties geïdentificeerd die na de consolidatie naar de vier Overheidsdatacentra zullen sluiten.

Van Steen: 'Op een zo’n datacenterlocatie - met een uniek adres - kunnen meerdere Rijksdiensten een datacenter hebben ingericht. Er kan ook sprake zijn van het in gebruik hebben van twee ruimtes voor één organisatie. Dit noemen wij 'datacenterruimtes'. Op dit moment hebben we op de 66 locaties circa honderd van dergelijke ruimtes geïdentificeerd.' Uit oogpunt van beveiliging wil de zegsman geen lijst vrijgeven van waar al die ruimtes staan. 

Overheidsdatacenter geopend

Bundeling

Het Programma Consolidatie Datacenters wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Doelstelling is de totstandkoming van een rijksbrede ict-infrastructuur, ondergebracht in vier datacenters en verspreid over Nederland. Dit moet leiden tot forse kostenbesparingen en een efficiëntere manier van werken.

Eind juni is in Amsterdam het eerste nieuwe Rijksoverheid  Datacenter geopend. Het is gerealiseerd door Rijkswaterstaat en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en is gehuisvest bij twee datacenters van Equinix: een in Science Park en de andere in Amsterdam-Zuidoost. Ze vormen elkaars backup.

Het eerste, pas geopende Overheidsdatacenter van Equinix huisvest de ict-infrastructuur van negen rijksdiensten: Rijkswaterstaat, DJI, Inspectie SZW Opsporing, Dienst Terugkeer en Vertrek, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Planbureau voor de Leefomgeving, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Centraal planbureau en Sociaal en Cultureel Planbureau.

Van de andere drie Overheidsdatacentra bouwt KPN er een in het Groningse Westpoort, met Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als uitvoerder. Het datacenter van SSC-ICT, de ict-beheerder van het Rijk, komt in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Voor de realisatie en inrichting hiervan wordt nog een bedrijf gezocht. De Belastingdienst blijft in zijn datacenter in Apeldoorn. Er wordt nog wel een partij gezocht om dit datacenter aan te passen en te moderniseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Quote: "Eind juni is in Amsterdam het eerste nieuwe Rijksoverheid Datacenter geopend. Het is gerealiseerd door Rijkswaterstaat en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en is gehuisvest bij twee datacenters van Equinix: een in Science Park en de andere in Amsterdam-Zuidoost. Ze vormen elkaars backup"

Is dit niet een beetje kortzichtig, is het dan niet verstandiger om de datacenters verder uit elkaar te plaatsen, bv Amsterdam en Groningen als backup?

Mooi, we hebben nog een paar DC's gevonden. Wellicht als de definitie iets verandert dat we er nog veel meer vinden, bijvoorbeeld bij de provincies en gemeenten. Een getal van een paar honderd lijkt me geen raar getal.

Liggen die 2 DC's niet allebei in de Watergraafsmeerpolder ?
Lees dan even : http://dare.uva.nl/document/218309

Mag toch hopen dat er in het landsbelang dan minimaal 3 van de 4 boven zee niveau komen. Zal toch wel ....

@m
Ik hoop idd. dat er geen Rijkswaterstaat ICT calamiteitsapplicaties draaien in de twins Equinox data centers die allebei -5.5 m NAP liggen in de Watergraafsmeerpolder ..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-16T11:29:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.