Kritiek op directeur R-iX na aankoop datacenter

Handen schudden

De directeur van de Rotterdam Internet Exchange (R-iX), Bix Jacobse, is in opspraak geraakt om de aankoop van een datacenter. Jacobse heeft met zijn bedrijf Bytesnet een datacenter overgenomen van de stichting R-iX waar hij ook directeur van is. Concurrerende datacenterdienstverleners spreken van oneerlijke concurrentie doordat de aankoop onderhands is afgehandeld en een rekencentrum dat met overheidssubsidie is gebouwd nu wordt ingelijfd door het bedrijf van de stichting-directeur.

Dat meldt het Algemeen Dagblad op de website van de krant. De stichting Rotterdam Internet Exchange (R-iX) is door de gemeente in het leven geroepen om de lokale interneteconomie te bevorderen. Jacobse heeft in 2009 als R-iX-directeur het betreffende datacenter in de Spaanse Polder ontwikkeld. De gemeente hielp met een garantstelling voor een lening van 4,2 miljoen euro. Daarnaast heeft R-iX tonnen aan subsidie ontvangen. Het is niet bekend wat Bytesnet voor de overname heeft betaald.

Het dagblad stelt dat de transactie niet goed valt binnen de Rotterdamse ict-sector. 'Jacobse heeft zonder ondernemersrisico het datacenter kunnen uitbouwen. En nu is hij ineens eigenaar. Dit is pure concurrentievervalsing,' aldus Stijn Koster, eigenaar van datacenterdienstverlener i3D tegen de krant. 'Er was geen inschrijving, er waren geen biedingen. Alles ging achter gesloten deuren. En de gemeente is akkoord gegaan', zegt Koster, die zelf in 2013 aan wethouder Louwes kenbaar maakte een bod uit te willen brengen. Volgens de krant worden die klachten gedeeld door ict-ondernemer Richard Boogaard van datacenter Smart DC.

'Kritiek onterecht'

Bix Jacobse vindt de kritiek onterecht. Volgens hem heeft het bestuur van R-iX gekozen voor onderhandse verkoop 'om de continuïteit te waarborgen'. 'Bovendien is het datacenter verkocht met instemming van de gemeente en voor een marktconforme prijs', luidt zijn verweer in het AD.

De gemeente zegt in een reactie tegen de krant dat het zelf geen enkele rol speelt, omdat R-iX een 'zelfstandige organisatie' is. Wel heeft een wethouder toestemming gegeven voor de deal. Fractievoorzitter van de Rotterdamse PvdA, Leo Bruijn gaat de kwestie voorleggen aan het college van burgemeester en wethouders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-02T15:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.