Google bouwt mega-datacenter in Groningen

Google-datacenter Eemshaven

Minister Henk Kamp (tweede van rechts) start symbolisch de bouw van Goolge's nieuwe datacenter in de Groningse Eemshaven. [foto: Rijksoverheid.nl]

Google gaat een nieuw Europees datacenter bouwen in de Eemshaven in Groningen. Met de bouw is een investering gemoeid van zeshonderd miljoen euro. De bouw levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Het centrum zelf is naar verwachting goed voor 150 permanente banen in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) verrichtte dinsdag 23 september de openingshandeling voor de bouw van het centrum.

‘Deze investering van Google laat zien dat het noorden van Nederland een aantrekkelijk gebied is om in te investeren’, zegt Minister Kamp. ‘Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ict-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit datacenter is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’

Het datacenter wordt gebouwd op een terrein van meer dan veertig voetbalvelden groot. Het moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers die het internetbedrijf nodig heeft om zijn diensten goed uit te kunnen voeren. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Google-zoekmachine en Google-mail (Gmail). Naast de betrouwbare energielevering en de aanwezigheid van goed opgeleide ict’ers en technici, heeft Google voor Nederland gekozen omdat het op een wereldwijd internetknooppunt ligt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland.

De Nederlandse overheid is actief betrokken geweest bij de keuze van Google voor Nederland. Onder andere het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) hebben zich ingespannen voor de komst van het internetbedrijf. Begin 2016 kan het datacenter in gebruik worden genomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naast een gunstig IT klimaat heeft Nederland ook een gunstig Belastingklimaat. Met een beetje leuke regeltjes opstellen (bijv. dat de Google Datacenter BV de software van Google Inc als Licentie afneemt, dus dat dit voor Google Inc BV een licentieinkomst is, kan mooi een aardige cent aan belasting ontdoken worden. Denk dat dit een grotere redden voor Google is om in NL te gaan zitten.

Er staan drie grote elektriciteitcentrales bij de Eemshaven, dus meer dan genoeg energie. Hadden ze bij Amsterdam al geen problemen om voldoende elektriciteit te leveren? De grond is goedkoop bij de Eemshaven, meer dan genoeg uitbreidingscapaciteit, koeling geen probleem (zeewater eventueel), en er komt een grote transatlantische glasvezel binnen. Meer dan genoeg potentieel personeel dat dan gelukkig niet persé naar het westen moet om te kunnen werken enz. En vergeet niet Google heeft er al een kleiner datacenter staan, en hebben dus blijkbaar goede ervaringen.

Daarbij komt dat Google managers niet lijden aan het bekende Nederlandse syndroom dat je bedrijf niet verder dan 20 kilometer van Schiphol en de Zuid-as van Amsterdam mag staan, want anders kom je in de rimboe terecht.

@Erwin, daarvoor hoeft google geen Datacenter (a 600 mio) in Nederland te bouwen. Een brievenbus maatschappij volstaat dan. Bij een Datacenter gaat het naast connectivity met name om de Energie. Dat is misschien wel eens leuk voor de Computable journalisten om uit te zoeken wat er nu exact voor afspraken op dat vlak gemaakt zijn. NOM en NFIA zijn aktief betrokken geweest maar uit het artikel blijkt niet wat ze dan gedaan hebben.

@Sander Hulsman, is daar nog wat over bekend gemaakt? Dat zijn nu juist de interessante dingen die bij zo´n deal horen.

Wacht even. AlDel is failliet gegaan vanwege dure electriciteit. Google zoekt meestal naar locaties waar onder andere electriciteit overvloedig en voordelig aanwezig is. Hoe moet ik dit rijmen?

Het is goed dat de Eemshaven, eerst als doorvoerhaven voor bananen, nu als datacenter locatie eindelijk wordt benut. Goeie inspanning om datacenter activiteiten in Nederland te laten landen. ICT Noord Nederland op de kaart.

Ik las dit nieuws eerder op nu.nl maar daar was geen touw aan vast te knopen... Google schijnt daar een datacentre van 600 miljoen van 20 MegaWatt te bouwen.... say what ???

Iigt een geweldige impuls voor de provincie Groningen want zoals Dirk Munk terecht opmerkt, Nederland is groter dan Amsterdam en Aalsmeer !

Volgens het ANP:
- Het datacentrum gaat jaarlijks zo'n 960 gigawatt verbruiken
- Havenbedrijf Groningen Seaports verkocht 50 hectare bouwgrond aan Google, maar wil niet zeggen hoeveel geld ze daarvoor hebben gekregen.

Lijkt me zeer waarschijnlijk dat Google verregaande zekerheden over de energieprijzen heeft bedongen. Erg transparant is het allemaal weer niet.

Het ene bedrijf failliet laten gaan en het ander juist binnen halen. 150 banen is ook nog eens niet veel. Ter vergelijking bij Aldel zijn 300 directe banen verloren gegaan. Misschien toch eens tijd voor een WOB-je.

Nu lees ik ook nog dat Google bij de vestiging 18,5 hectare nieuwe natuur ontwikkeld.

En daar is de Natuur- en Milieufederatie Groningen zeer goed over te spreken. Het datacentrum wordt een mooi voorbeeld genoemd 'van hoe de industrie met respect voor de natuur ontwikkeld kan worden'.

Vraag is dan wel wat daar tegenover staat?

@Edwin Fokker
Ik vermoed een paar honderd windmolens of een kerncentrale op die 18,5 hectare. Die 960GW moet toch ergens vandaan komen.

Als de Cloud gaat draaien op windenergie, mogen we dan spreken over gebakken lucht?

Door de cloud werken zonnepanelen veel minder, dus cloud technologie is niet groen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-23T11:54:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.