Google-datacenter draait op windenergie

Het datacenter dat internetgigant Google bouwt in de Eemshaven in Groningen gaat draaien op windenergie. De zoekmachinegigant heeft een tienjarig contract gesloten met energiemaatschappij Eneco. Dat levert vanaf de oplevering van het datacenter in 2016 stroom die wordt opgewekt in het nabijgelegen windmolenpark bij Delfzijl. Eneco meldt dat het zeshonderd miljoen kostende datacenter (oppervlakte ruim zeventig hectare) van begin af aan 100 procent lokaal opgewekte duurzame energie geleverd krijgt.

De overeenkomst met Eneco is Google's achtste overeenkomst wereldwijd om duurzame energie aan te schaffen voor zijn datacenters. Het windmolenpark dat de stroom zal leveren staat ook nog in de stijgers. Dat project bij Delfzijl bestaat uit negentien turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62MW. Het park moet tachtig banen opleveren voor lokale aannemers en duurt achttien maanden.

Eind september 2014 zette onder andere minister Kamp van Economische Zaken de schop in de grond voor de de bouw van Google's Groningse datacenter.

Ontwikkelingsorganisatie Hivos publiceerde in maart 2014 onderzoek naar het energiegebruik van datacentra in Nederland. Daaruit bleek dat drie van de 23 onderzochte Nederlandse datacenterleveranciers 100 procent duurzame stroom gebruiken. Dat zijn KPN, Evoswitch en Alticom. De organisatie concludeerde verder dat datacentra niet transparant zijn over hun stroomgebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus afsluiten van het betrouwbare net, en een gigagrote UPS neerzetten. Daar een weersafhankelijk windmolen nauwelijks betrouwbaar 24/7 nominaal energie kan leveren.
Wet van Betz iemand?
Succes!

"De organisatie concludeerde verder dat datacentra niet transparant zijn over hun stroomgebruik" - de leugen regeert zou toepasselijker zijn als het om duurzame energie gaat, met de nadruk dus op duur.

Het is namelijk een publiek geheim dat goedkope energie mede bepalend is voor de vestiging van een datacentrum, denk dat Google eerder een flinke subsidie krijgt dan dat ze werkelijk 'groen' zijn.

En dan bewijs je nog weleens 'lippendienst' aan de windmolen maffia door wat leuks te roepen over de meest onbetrouwbare vorm van energielevering.

Subsidie voor het bouwen, voor de groene stroom en ook nog eens een double Dutch Irish sandwich-constructie om de belasting te ontduiken.
En je dan afvragen waarom de lokale concurrentie het aflegt tegen een bedrijf waar je kostentechnisch niet tegenop KAN boksen?

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de 'safe haven' je ook niet beschermd tegen de Patriot Act van een bedrijf dat ook nog een zoveel informatie over mensen verzameld dat de NSA er jaloers op zou worden. (Ware het niet dat Google eigenlijk de publieke tak van de NSA is en Google ooit begonnen is als NSA project.)

Quote
Windmolens draaien niet op wind maar op subsidie
- Han ten Broeke

Waarmee volgens deze politicus het project dus flink gesubsidieerd wordt.

Dat hij hierin niet speciaal ongelijk heeft onderbouwd het volgende artikel

http://www.nu.nl/binnenland/3930403/exploitanten-vervangen-goede-windmolens-subsidie.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-19T15:15:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.