Volkswagen Groep opent Big Data-lab

Volkswagen Marta, het Mobile Augmented Reality Technical Assistance-systeem

Met Marta (Mobile Augmented Reality Technical Assistance-systeem),maakt Volkswagen duidelijk dat automatisering in de vervoerswereld de toekomst is.

Volkswagen Groep IT heeft in München een datalab in gebruik genomen. Daar worden nieuwe ict-oplossingen ontwikkeld op het gebied van big data en internet of things. Het instituut met de naam Data Lab moet een creatief broeinest worden waar kruisbestuiving plaatsvindt tussen onderzoeksinstituten, universiteiten, industriële partners en gespecialiseerde start-ups.

De belangrijkste opdracht voor het Data Lab is het ontwikkelen van innovatieve ict-oplossingen die datapatronen zichtbaar maken. Die oplossingen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het testen van de kwaliteit van onderdelen die bij de fabricage van auto's worden gebruikt. Daarnaast kunnen nieuwe ict-oplossingen bijdragen aan een snellere ontwikkeling van nieuwe producten en verbetering van processen. Een ander belangrijk thema is de manier waarop voertuigen communiceren met hun omgeving. Het gaat om koppelingen van apparatuur en internet en informatie die gedeeld wordt via bijvoorbeeld de smartphone of de verkeersinfrastructuur.

In het Data Lab in München werkt de ict-divisie van de autofabrikant nauw samen met onderzoeksinstituten, universiteiten, industriële partners en gespecialiseerde start-ups. Het is de bedoeling dat ideeën in hoog tempo worden uitgewerkt en getest. De oplossingen die uit het lab naar voren komen, zullen beschikbaar zijn voor alle merken van de Volkswagen Groep.

Rollend rekencentrum

Tijdens de opening van ict-vakbeurs CeBit 2014 in Hannover in maart 2014 stelde Martin Winterkorn, bestuursvoorzitter van het Volkswagen Groep, dat de autoindustrie een nieuwe fase van automatisering ingaat. Dat gebeurt op twee fronten: de auto raakt steeds meer verbonden met zijn omgeving ('connected car') en de intelligente auto die zelf kan rijden. Voorheen werden grote sprongen gemaakt in vergaande automatisering van het productieproces.

In de filosofie van Volkswagen wordt de auto een rollend rekencentrum. De bekende Audi-slogan 'Voorsprong door techniek' wordt 'Voorsprong door it', benadrukt de VW-topman. Op de vakbeurs werk ook een prototype getoond van Volkswagen James 2025, een zelfrijdende auto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-03T09:45:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.