Tata Steel onderzoekt uitbesteding IT

Tata Steel Europa (TSE) wil mogelijk een groot deel van zijn automatisering uitbesteden. Het staalconcern overlegt hierover met de Europese Ondernemingsraad. Bij TSE werken op Europees niveau zo'n zeshonderd ict'ers, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Het concern is al een aantal jaren bezig te onderzoeken hoe de ict efficiënter kan worden ingericht en meer waarde kan toevoegen aan de kernprocessen binnen het bedrijf.

De woordvoering van Tata Steel Europa was niet bereikbaar voor commentaar. Maar in een eerder stadium, bij een reorganisatie van de it-afdeling eind 2012, gaf het bedrijf al aan te overwegen om het applicatiebeheer van standaardapplicaties en uit te faseren applicaties uit te besteden. Waarschijnlijk wil het bedrijf ook zijn infrastructuurbeheer uitbesteden. Geluiden dat IBM de rekencentra zou willen overnemen, zijn er langer te horen, maar zijn tot nu toe niet bevestigd.

Aad in 't Veld, bestuurder Metaal Tata Steel bij FNV Bondgenoten, licht toe dat wanneer de consultatie met de Europese ondernemingsraad is afgerond en TSE een voorgenomen besluit neemt tot het uitzetten van tenders in markt voor delen van de it, dit ook als adviesaanvraag bij de Nederlandse ondernemingsraad aan de orde komt. Als deze procedure ook is afgerond kunnen de tenders worden uitgezet.

Pact

Naast IBM voor het infrastructuurdeel circuleert de naam van Tata Consultancy Services als een partij die de applicatiediensten kan overnemen. Volgens In 't Veld zijn dat geruchten en kunnen ook andere partijen inschrijven op de tenders.

Verder meldt hij dat mocht het tot daadwerkelijke uitbesteding komen vakorganisaties de sociale consequenties voor de medewerkers in Nederland zullen bespreken met Tata Steel IJmuiden. Daarbij is het Werkgelegenheidspact van toepassing, waarin de bepaling is opgenomen dat werknemers niet gedwongen kunnen worden ontslagen. Het pact loopt tot 1 oktober 2016.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt TCS (TATA Consultancy Services) voor alle IT vraagstukken inhuren. Ze gaan dit toch niet uitbesteden naar een externe partij????

TCS heeft in de praktijk alles al overgenomen. Eigen personeel is duidelijk vertelt: alle software gaat naar TCS, de hardware naar IBM.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-23T11:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.