Schneider levert aan Zweeds ecodatacenter

Klimaatpositief datacenter op Tier IV beveiligd

Schneider Electric gaat de technologie leveren voor het klimaatpositieve datacenter in Falun, Zweden. Energiebedrijf Falu Energi & Vatten is de initiator van het Ecodatacenter. Schneider gaat energie-efficiënte ict-oplossingen en producten leveren.

Zo wordt het datacenter aangesloten op het lokale energiesysteem. Hierdoor kan de restwarmte die afkomstig is van de servers en it-apparatuur kantoren en woningen in de buurt verwarmen middels stadsverwarming. In de zomermaanden drijft de overtollige stoom van de lokale elektriciteitscentrale de machines aan voor het koelen van het rekencentrum. Daarnaast zal het datacenter op hoog niveau worden beveiligd, via betonnen muren en diverse security-, beheer- en surveillance-systemen. Hierbij wordt de security standaard gehanteerd volgens het Uptime Institute Tier IV, waar momenteel twaalf andere datacenters aan voldoen.

Binnen de ict-sector is er steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie. De sector consumeert namelijk tot 10 procent van het wereldwijde energieverbruik.

Drie miljoen datacenters

Een rekencentrum verbruikt al snel meer elektriciteit dan een gemiddelde stad. Momenteel zijn er volgens Schneider Electric wereldwijd meer dan drie miljoen datacenters. Aan de hand van diverse rapporten overstijgt de totale CO2-uitstoot van datacenters binnen vijf jaar de uitstoot van de gehele luchtvaartindustrie. Dit nieuwe Ecodatacenter zou moeten aantonen dat het ook anders kan.

Het datacenter gaat bestaan uit drie gebouwen van in totaal 23.250 vierkante meter. De elektriciteit die benodigd is voor het datacenter is afkomstig van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Daarnaast stookt de nabijgelegen energiecentrale op biomassa met restproducten zoals houtsnippers en zaagafval van de houtindustrie in de omgeving.

Milieuzorgen

Volgens Paul Bron, vice president IT Business Scheider Electric Nederland, zijn mensen steeds meer bezorgd over de effecten van datacenters op het milieu. 'Het ecodatacenter is een aansprekend voorbeeld van groene it. Het project laat zien dat out-of-the-box denken erg lonend kan zijn.'

Het eerste deel van het datacenter moet in het eerste kwartaal van 2016 worden opgeleverd.

Ecodatacenter

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Welk effect op het milieu? Meer CO2? Da's een voedselbron voor de natuur en vergroent de aarde. Dat lijkt mij een positief effect wil je die miljarden mensen voeden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-03T11:30:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.